Чому поліція вже півроку розслідує будівельну фальсифікацію у парку Слави, яку активісти встановили за тиждень

У 2014-му році рівняни вигнали забудовника, який захопив частину парку

Фірма «Офіс-дизайн», яка є сателітом групи компаній «Набережний квартал», досі претендує на захоплення частини парку Слави на вулиці Київській.

19 квітня минуло півроку з часу, коли поліція відкрила кримінальне провадження через фальшиву екпертизу, за допомогою якої недобросовісному забудовнику вдалося виграти першу судову інстанцію і претендувати на оволодіння частиною парку. 

Представники громадського руху «Захистимо Рівне» за тиждень здобули докази, які підтверджують те, що фірма-сателіт групи компаній «Набережного кварталу» ППФ «Офіс-дизайн» замовила і надала в суд сфальсифіковану будівельну експертизу.

В тій експертизі йдеться, що в парку Слави на вулиці Київській є незавершене будівництво. Насправді ж його немає (на фото з квадракоптера відсутнє будівництво).

Представники громадського руху звернулися в поліцію і прокуратуру із заявою про злочин та передали здобуті докази. З того часу вже пройшло півроку, а поліція досі не закнчила розслідувати справу.

Т.в.о. начальника слідчого управління ГУ Нацполіції Рівненщини Іван Лішневець пояснює, що немає законодавчого обмеження термінів вивчення кримінального провадження.

Іншими словами – рівняни можуть роками чекати поки поліцейські захистять землю громади. Або закриють кримінальне провадження.

Саме кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 384 КК України, тобто за фактом складання експертом завідомо неправдивого висновку.

Проводить досудове розслідування слідчий Рівненського відділу поліції Тарас Шевчук.

Поліція, в рамках кримінального провадження, замовила проведення альтернативної судової будівельно-технічної екпертизи, за результатами якої вже прийматимуть рішення про подальші дії. Власне очікуванням результатів цієї експертизи у поліції і пояснюють затягнення роботи над провадженням.

Тим часом Рівнерада в апеляції намагається скасувати рішення судді Господарського суду Рівненської області Оксани Андрійчук.

Сьогодні, 26 квітня, під час судового засідання в Господарському апеляційному суді Рівненщини Рівнерада подала клопотання щодо призупинення розгляду справи до того часу, поки не буде рішення по кримінальному провадженню щодо фальсифікації експерта.

Апеляцію Рівнеради на рішення суду першої інстанції, яким забудовник-правопорушник отримав шанс захопити земельну ділянку у парку Слави, розглядають судді Антоніна Гулова, Юлія Мамченко та Анжела Маціщук  

«Повний та об’єктивний розгляд цієї справи апеляційним судом без отримання кінцевого результату досудового розслідування кримінального провадження №1201618001007323 від 19.10.2016 є неможливим.

Адже якщо висновок експертизи у цій справі, на думку суду першої інстанції, спростовує твердження Рівненської міської ради про відсутність об'єкта нерухомого майна на земельній ділянці, яка перебувала у користуванні позивача, а кримінальне провадження стосується якраз того, що такий висновок є завідомо неправдивий і складений експертом в порушення законодавства,

то відповідно зазначене належним чином засвідчує неможливість прийняття судом в якості допустимого доказу у цій справі висновку експертизи №2055/16-26 від 08.09.2016 року» – йдеться у клопотанні.

Ухвали суду щодо розгляду цього клопотання ще немає.

Апеляційну скаргу Рівнеради розпочала розглядати колегія суддів, у складі головуючого судді Михайла Петухова та суддів Антоніни Гулової й Анжели Маціщук.

Однак через хворобу Михайла Петухова в суді визначили йому заміну: Юлію Мамченко. Саме вона тепер головуватиме в засіданні.

Також скоро мине три роки, як у поліції розслідують кримінальне провадження від 01 травня 2014 року про кримінальні правопорушення, передбачені ч.З ст. 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки), ст. 246 (Незаконна порубка лісу), ч. 2 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою) КК України.

Провадження стосується захоплення землі у парку Слави, яке відбулося у 2014-му році. Досудове розслідування проводить слідча Слідчого управління ГУНП в Рівненській області Алла Вертелецька.

Нагадуємо, Господарський суд Рівненської області, в особі судді Оксани Андрійчук, погодився із аргументами забудовника-правопорушника і визнав частину (майже 72 кв.м.) закинутого зарослого пустиря на Пагорбі слави у Рівному самовільним будівництвом, дозволивши його узаконити.

В 2014 році близько 300-т рівнян вийшли на толоку, щоб викинути з парку забудовника, який захопив землю парку і намагався там звести багатоповерхівки. До цього часу ніхто із тих, хто захопив парк не покараний.

Тим часом «Набережний квартал» продовжує будуватися в Рівному тепер під брендом DBN. Будуватися із порушенням будівельних норм. Його будівництва – «Шоколад», «Ріверсайд», Erste Haus, ЖК Флагман.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте