«Набридло здавати гроші»: рівненські батьки назвали розцінки у дитсадках, які замовчує влада

Громадсько активні рівняни провели опитування і з’ясували скільки батьки дошкільнят платять дитячим садочкам і на що йдуть ці гроші

Проблема так званих батьківських внесків в дитсадочках не нова і в деяких містах України її намагаються вирішувати. Але не у Рівному.

У щорічних звітах управління освіти міста ви знайдете чимало красномовних висновків про те, що вдалося зробити чиновникам і як розвиваються навчальні заклади.

Натомість чиновники не повідомляють, що рівненські батьки платять в середньому по 580 гривень, аби влаштувати дитину в садок, здають гроші на миючі засоби, вогнегасники, ремонти і таке інше.

За інформацією зі звіту про виконання бюджету галузі «Освіта» за 2016 рік, за «подаровані» «благодійні» батьківські гроші в навчальні заклади Рівного придбали матеріальних цінностей на суму 13 мільйонів 898 тисяч гривень.

З них 4 мільйони 585 тисяч гривень – кошти батьків дошкільнят. Інформації про те на що витрачені ці суми в документі нема.

У цьому ж звіті вказано, що пральні машинки, миючі засоби, вогнегасники купують за бюджетний кошт. Батьки говорять, що все зовсім інакше.

«Управління освіти живе в іншій реальності»

– Таке враження, що управління освіти живе в іншій реальності. На сайтах ДНЗ чітко видно, що фінансується за батьківські гроші – ремонти, миючі і т.д. В управлінні, мабуть, треба змінити керівну ланку, – говорить координаторка громадської ініціативи «Рівне – місто дружнє до дитини» Олена Пінчук. 

Олена Пінчук вважає, що звіти управління освіти не відображають реальну картину про те хто насправді фінансує дитячі садочки міста. Фото Олени Пінчук

За словами Олени, про те на що йдуть батьківські внески можна дізнатися на сайтах деяких дитсадочків, або ж необхідно писати запит. У цих звітах ви побачите, що перераховані управлінням вогнегасники і миючі засоби купують батьки.

Втім зведеної інформації про використання грошей батьків немає. Ніхто не афішує розміри внесків, як часто батьки їх сплачують і чи звітують перед ними за використання грошей.

Громадська ініціатива «Рівне – місто дружнє до дитини» у червні 2017-го провела опитування серед батьків, аби з`ясувати наскільки часто вони надають кошти дитсадкам, на що їх витрачають, як це відбувається, у яких розмірах і як такі внески відображаються на бюджетах сімей. 

Громадські активісти опитали 266 рівненських батьків 278-ми дітей через Google-анкету, яку розмістили у великих ФБ-групах Рівного. Опитали батьків більшості дитсадків.

Зауважують, що опитування не є репрезентативним, але загалом відображає реальну картину з батьківськими внесками. 

Публікуємо результати.

98% опитаних батьків сплачують щомісячні внески
580 гривень – середній «вступний» внесок
Як внески впливають на бюджет сім`ї?
Більшість сплачує внески готівкою 
27% садочків не звітують про використання коштів
Батьки оплачують інтернет і чистку каналізації
Скільки місто витрачає на дитину щомісяця

Що купують батьки?

Громадська ініціатива «Рівне – місто дружнє до дитини» обрала звіти про використання батьківських грошей у двох садочках.

ДНЗ №2 детально розписує на що йдуть гроші. Автори опитування зауважують, що так роблять далеко не у всіх закладах. Всі звіти можна знайти на сайті дитсадка. 

За кошт батьків у закладі клали плитку,  купували вікна, штукатурку, миючі засоби і таке інше. Дитсадок звітує й про залишок коштів. 

Ось приклад використання батьківських коштів за грудень 2016-го у дитсадку № 52

1. 05.12 Змішувач, кран,трійники, труба, хомут, редукція 509,68 грн
2. 05.12 Гусак плоский 97,65 грн
3. 07.12 Кабельний канал 28,50 грн
4. 06.12 Підписка 339,10 грн
5. 07.12 Оплата за сайт 365 грн
6. 09.12 Дотягувач до дверей 580 грн
7. 09.12 Підписка «Вихователь-методист», «Методична скарбничка», «Медична сестра», Комплект «Дош. вихов.», «Джміль», «Палітра педагога», «Практика управління» - журнали 431,66 грн 308,30 грн 383,90 грн 433,87 грн 539,60 грн
8. 10.12 Книжка «Методика ознайомлення дітей з довкіллям» 122 грн
9. 12.12 Лампочки 64,25 грн
10. 13.12 Журнал відвідуваності 112,50 грн
11. 20.12 Зварювальні роботи 300 грн
12. 22.12 Миючі засоби 200 грн
13. 22.12 Лампи 180,98 грн
14. 26.12 Замок 70 грн
15. 28.12 Миючі засоби 200 грн

У дитячому садку №46 знаходимо звіт з вересня 2016-го по червень 2017-го року.

Меблі (столи, стільці, тумбочки) 10 750 грн. Бензин для бенз.коси 400 грн. горщики для квітів 800 грн.
Жалюзі 2 600 грн. Обладнання. ігрових майданчиків 800 грн. Калькулятор 130 грн.
Ролети 1 650 грн. Віники 600 грн. Медикаменти 450 грн.
Ксерокс 3 990 грн. Канц.товари 4 100 грн. Квіти декоративні 420 грн.
Холодильник 3 800 грн. Сан.тех.обладнання 2 130 грн. Запчастини для пральної машини 998 грн.
Миючі та дез. засоби 5 500 грн. Рем. сист. теплопост. (зварювальні роботи) 1 500 грн. Літ-ра у медичний кабінет 300 грн.
Плата за інтернет 1 450 грн. Чищення бойлерів 900 грн. Каструлі алюм. (2 шт.) 1 000 грн.
Фарба 1 140 грн. Посуд на харчоблок 920 грн. Кущі декоративні 400 грн.
Плата за обслуговування комп’ютерної техніки 1 400 грн. Світильники, ел. лампи 1 200 грн. Ремонт технологічного, сан.технічного обладнання та інше 4 752 грн.
Методична літ-ра 1 200 грн. Прикраси на ялинку, зал 1 500 грн. Дитячі музичні інструменти 1 280 грн.
Запчастини для ремонту сан.тех обладнання 1 300 грн. Книги ділової документації 600 грн. Запчастини для ремонту системи теплопостачання 5 200 грн.
Бланки меню 700 грн. Тюль 3 500 грн. Сума батьківських внесків 69 360 грн.

Що говорять батьки?

Під час опитування батьки дошкільнят озвучували проблеми, які можуть бути непомітними для рівненської влади. Багато хто говорить про погане харчування, відсутність ремонту, про проблеми з опаленнм та перевантаженням груп.

Дехто задається питанням: «чому не з бюджетних, а з батьківських коштів оплачуються: технічне обслуговування установок пожежної сигналізації, оплата послуги інтернет, заміна та повірка лічильників, служби доставки, надання юридичних послуг з проведення державної реєстрації змін до установчих документів, щоквартальний ремонт пральної машини, холодильника, принтера?»

Публікуємо коментарі і зауваження батьків:

«Грибок на стінах в яслах».

«Будівля стара, постійно потребує капітального ремонту, матеріальне забезпечення з бюджету має бути кращим, оскільки одна лиш хімія коштує шалені кошти, а ще інвентар, посуд, бо фактично вимоги ставляться абсолютно не відповідні фінансовим вкладам!»

«Мале фінансування з боку бюджету, основна частина витрат лягає на «плечі» батьків: засоби гігієни, канцтовари, іграшки, пилосмоки, шафки, постіль».

 «Постійні потреби в грошах навіть на дрібниці».

«Немає іграшок садочок недавно відкрився… бідовенька ігрова дитяча площадка, більшість діток грається на колесах які вкопали батьки, а не на качелях».

 «Потужність однієї групи – 18 дітей. У нас дуже маленький садочок. А по факту в групі 42 дитини. Це просто жах!»

«Групи розміром як клас – 26 дітей! Жах! Діти хворіють!»

 «Відсутність спальних місць для всіх дітей у групі. Велика кількість дітей у групі».

«Велика кількість дітей в групах, вихователі не справляються з такою кількістю дітей».

«Деяким дітям не вистачає ліжок та шафок»

 «Харчування дешеве! Як наслідок ацетон!»

«Забагато борошняних виробів у харчуванні, мало гуляють».

 «Харчування, його там немає, дітей кормлять то кашами то буряком. А фрукти просять принести у дітей. І ще медсестру, яка б дивилась за дітьми, не знаю що вона там робить»

«Адміністрація для управління говорить, що всього вистачає і потім збирає кошти з батьків. Зруйнований фасад, який роками ніхто не ремонтує! Харчування таке що в дітей виникають захворювання і кишкового і шкірного типу. Гнилі майданчики,постійні внески на ремонти садка, відсутність занять в басейні (басейн є)»

«Ремонт туалету і дитячий майданчик. На майданчику одна пісочниця. Що дітям робити на прогулянці? Туалет радянських часів. Теплої води немає».

«Набридло здавати гроші то на день вчителя, то на новий рік, то на день народження, то на 8 березня... А якщо ти цього не робиш, то ти – біла ворона і ще й невдячна. Я вважаю, що кожен вихователь повинен отримувати достойну зарплату, а не подарунки від батьків».

«Холодно осінню і весною – загалом до 4 місяців»

«Утеплення груп на 1-му поверсі (дуже холодно, коли виключають опалення, і не дозволяють користуватись обігрівачами, бо стара проводка) Як результат, дуже багато дітей хворіє! Також харчування! Не вистачає фруктів та вітамінів (звичайно ж, сезонних) протягом дня!»

«Відсутність опалення тоді, коли похолодало, і в інших садках було включене. Відсутність другого вихователя в групі.

Відсутність коштів у садочка навіть на заміну сантехніки (змішувач в туалеті), халату для няні. Часто тушкована капуста в меню, яку діти не люблять і вона важка на шлунок. Відмова у переведенні дітей в інший садок чи групу на літній період».

 «Дуже багато проблем садочку вирішується за рахунок коштів батьків. деякі вихователі погано відносяться до дітей тільки через те, що їхні батьки задають незручні запитання на рахунок використання зданих ними ж коштів... вихователі на свята чекають подарунки в конвертах».

«Дитячі майданчики, як на мене, дуже скромні.. реально дітям там нема чим зайнятись».

«Вимоги коштів у фонд садка, переважання в раціоні картоплі, практична відсутність в раціоні гречки, м`яса телятини/говядини тощо, об`єднання кількох груп при одному вихователю чи няні, переведення дитини в літній період в інший днз».

 «Садок санаторного типу, але оздоровчих процедур майже не проводиться, навіть звичайна гімнастика рідкість».

Як у інших містах? 

Наприклад, у Черкасах міський голова Аатолій Бондаренко заборонив брати кошти з батьків за ремонт, видав спеціальне розпорядження. Нагадаємо, що наш міський голова Володимир Хомко заборонив приймати в садочки дітей не з Рівного. 

У Тернополі школам дали 10 мільйонів і заборонили збирати гроші з батьків. 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов заявив, що звільнятиме директорів шкіл за «побори» з батьків і ремонти.

Те саме зробили в Хмельницькому. Місто виділило по 100 гривень на кожного школяра, щоб звільнити родини учнів від батьківських внесків на потреби школи.

У Кіровограді міський голова пообіцяв зробити прозорими бюджети всіх закладів освіти міста. 

«Це проблема не управління освіти міста Рівного»

Як виконують ці розпорядження та заборони у інших містах ми не знаємо. Втім у Рівному влада проблему навіть не озвучує. Про що свідчать ті ж самі звіти.

Можливо, в управління освіти є план заходів як вирішити питаня з батьківськими внесками? Телефонуємо начальнику освіти Василю Харковцю, аби запитати. Втім чиновник не бере слухавку мобільного. У приймальні нам кажуть, що начальник на заході.

Спілкуємося з його заступницею з фінансових питань Іриною Кіруцою. Чиновниця каже, що це не тема телефонної розмови. Не відповідає на питання чому у звітах не відображено на що йдуть батьківські внески. Зрештою чуємо таке: 

– Це проблема не управління освіти міста Рівного. І місто Рівне цю проблему не вирішить, – говорить заступниця начальника освіти. – Я вам тим більше нічим не допоможу, тому що це проблема нашої держави, а не управління освіти. 

– Чомусь в інших містах це не вважають проблемою держави,– каже Олена Пінчук. – У інших містах чітко говорять про проблему, забороняють адміністраціям збирати кошти на ремонти і при цьому збільшують фінансування з бюджету міста.

Дитячі садочки Рівного знаходяться на балансі не держави, а міста Рівне. Міста – з перевиконаним бюджетом, в якого є понад 100 мільйонів на будівництво стадіону, мільйони на купівлю беушного тролейбуса і 200 тисяч на виступ гурту «ТІК».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте