150 гривень: як у рівненському діагностичному центрі просять заплатити за медичну послугу

Завідувач відділення у діагностичному центрі Тамара Баладир каже, що їм дозволили брати благодійні внески з людей, які звертаються без направлень
Джерело
Скріншот із відео з YouTube-каналу Dog8Nog

У Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені Віктора Поліщука і далі просять зробити благодійні внески за послуги, які за законодавством медзаклади мають надавати безкоштовно. 

На «YouTube» з`явилося відео про те, як 17 жовтня працівники лікувально-діагностичного центру просять одного з пацієнтів сплатити за проведення ультразвукового обстеження серця. Відео у групі «Наше Рівне» у «Facebook» поширив громадський активіст Юрій Компанець. 

Автор відео – Дмитро Терещенко.

На відео – події 17 жовтня. Один із відвідувачів діагностичного центру звернувся до реєстратури із проханням записати людину на УЗД серця. Оскільки в лікувальному закладі він не вперше, то заздалегідь увімкнув відеозапис. Медпрацівниця перепитала чи має чоловік направлення. 

– Без направлення 150 гривень, з 8-ї до 5-ї години. З направленням теж 150, тільки якщо пільги є (учасник АТО, дитина-інвалід), – зазначає працівниця реєстратури лікувально-діагностичного центру. 

– А як записатися? Направлення буде пізніше, буде завтра. Людина приїде завтра, – каже відвідувач. 

– Якщо завтра, то можете сьогодні проплатити і на завтра взяти... 

– Що проплатити? Давайте квитанцію? – запитує чоловік. 

– Ви хочете вранці, до обіду, чи пізніше? 

– Вранці. 

– Добре, в касу підійдіть, друге віконечко. 

Далі автор відео цікавиться в жінки-працівниці діагностичного центру за що він має платити, чи є прейскурант послуг, чи буде в квитанції написано за що він оплачує. Однак жінка стала викручуватися, направляючи відвідувача до касирки, яка видає квитанцію. 

У віконці, де сидить касир, відвідувачу повідомили, що йдеться про благодійний внесок. 

– Я не плачу благодійних внесків і не займаюся благодійністю, – відрізає автор відео і зазначає, що благодійна діяльність за законом є добровільною, а він не має бажання нею займатися. 

Завершується інцидент розмовою із завідувачем відділення Тамарою Миколаївною Баладир. 

– Ваші співробітники щойно вимагали від мене благодійний внесок, який є добровільним, в державному закладі за проходження обстеження. Ви не помічаєте тут нічого дивного? – цікавиться пацієнт. 

– Я зрозуміла. Так, якщо буде направлення візьмете талона і прийдете завтра, зробимо все, – каже жінка. – При самозверненні ми пропонуємо благодійні внески... 

– Я відмовляюся від благодійного внеску, це державний заклад. 

– Добре. Не потрібно, але при самозверненні нам дозволили благодійні, – зазначає завідувачка відділення, хоча перед цим її колега пояснювала, що неважливо є талон чи немає, якщо немає пільг, то у всіх просять внески. – Завтра хай підійде пацієнт і ми все зробимо. В мене нічого немає до вас, дуже добре, що є такі люди, – змінює свою риторику Тамара Баладир. 

Завершує розмову Тамара Баладир із усміхненим обличчям і побажннями усього найкращого: 

– Будь ласка, хай пацієнтка приїжджає, візьме документи, ми зареєструємо, талон залишимо, дай Боже щоб лікар був на роботі, і все пройде. Давайте не будемо сваритися. Все хай буде добре, всього найкращого, – мовить Тамара Баладир. 

«Четверта влада» запитала в головного лікаря діагностичного центру Романа Шустика як він оцінює таку роботу своїх підопічних і чи не за його вказівкою лікарям «дозволили благодійні внески». 

– Я дивився це відео. Там сказано, що це благодійний внесок, в кінці кінців йому дали талон без всякого цього. Те, що він там робив скандал який, він цього не показав, і те що він дівчат ображав. Я вже створив комісію, ми розбираємося з цим моментом, проводимо перевірку, – коментує Роман Шустик.

– Дайте нам часу до завтра, ми розберемося. Цей інцидент вже стався, але хотілося б, якщо знімають таке відео, то щоб викладали його повністю, як він ображав людей, провокував.

– Сьогодні ця людина знову приходила і йому замінили талона з третьої години на раніший час, коли звільнилося місце. Дівчата теж написали як він їх ображав. Якщо бути чесним, то треба бути чесним до кінця. Ніхто йому не хамив. 

– Я нікого не вигороджую, але йдуть ремонти, потрібно купувати розхідні матеріали, нам не вистачає фінансування. Розкажіть як нам правильно зробити, як краще і ми будемо слухатися, – додає головний лікар.

– Це була ваша вказівка спрямовувати людей з реєстратури в касу? – запитуємо. 

– В нас це йде вже десятки років. В нас людина отримує касовий ордер, чек, ми звітуємося, в тому числі і в податкову це все йде на державний благодійний рахунок, а не десь на стороні. 

Згодом в коментарі у «Facebook» Роман Шустик додав, що порушень з боку працівників не бачить, всі вели себе коректно, чемно і в рамках закону. Працівники можуть лише просити, а не вимагати, що і зробили. 

– Це не чиясь забаганка чи бажання забрати гроші, це потреба для проведення ефективних досліджень. Бо не секрет, що медична галузь і діагностика фінансуються державою не на тому рівні, на якому би хотілись. А підтримка роботи дороговартісного обладнання, купівля розхідних матеріалів – це все кошти. Тому ми й просимо пацієнтів допомогти, – зазначив Роман Шустик.

– Ми поборники прозорої роботи закладу саме тому створюємо Наглядову раду при діагностичному центрі, де охочі представники громадськості зможуть ефективно контролювати нашу роботу. А вирішити питання благодійних внесків у всіх медичних закладах можна тільки швидше запровадивши збалансовану медичну реформу, – вважає лікар. 

Нагадаємо, ще п`ять років тому «Четверта влада» писала про примусові «благодійні» внески у Рівненському обласному діагностичному центрі, який у 2012 році очолював Володимир Лепеха.

Невдовзі після цього Володимир Лепеха очолив Рівненську обласну клінічну лікарню. В травні 2013 року прокуратура підтвердила, що в обласній лікарні також вимагають благодійні внески. 

У 2014 році, коли обирали керівника діагностичного центру, заговорили про запровадження на його базі пілотного проекту страхової або платної медицини. Однак, як бачимо, все залишилося на своїх місцях. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте