На Басовому Куті у Рівному планують «будинки рибалок». Муляренко продав ділянку за 10 тисяч

Поруч з Басовим Кутом, в рекреаційній зоні, росте кількість охочих будуватися. Власники обіцяють, що тут збудують кафе, пансіонат, будинки рибалки та спортивно-оздоровчий комплекс. І це тільки початок.
Джерело
Схема на основі фото з архіву Юрія Ойцюся

Плани на забудову в рекреаційній зоні довкола Басового Кута розростаються. Про свої наміри збудувати тут чергові об`єкти «рекреаційного призначення» заявили троє власників земельних ділянок.

Тож окрім спортивно-відпочинкового комплексу, неподалік озера обіцяють збудувати пансіонат,  кафе та «будинки рибалок».  Одна з ділянок, на якій заявили про наміри збудувати «будинок рибалки», належала до травня 2017-го року голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку.

Рай для рибалок на Басовому Куті

За 265 тисяч гривень або, в перерахунку, 10-ти тисяч доларів –  голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко продав у травні 2017-го року 15 соток своєї землі поруч з Басовим Кутом.

Цей продаж відобразив у декларації про зміни майнового стану. Згідно із генпланом Рівного ділянка лежить в рекреаційній зоні. Неподалік цієї ділянки, щоправда вже в зоні житлової забудови, продають ділянки вже як мінімум у п`ять разів дорожче.

Олексій Муляренко розповідає «Четвертій владі», що земельну ділянку отримав давно, точного року не пригадує, а у 2007-му році ділянці  призначили кадастровий номер і саме цим роком вона була відзначена у його минулорічній декларації.

Отримував, каже, як пересічний громадянин, адже кожен має право на безкоштовну приватизацію землі для ведення особистого селянського господарства.

– Але тоді це було просто поле на перспективу, – каже Олексій Муляренко. – У мене був держакт колись, і видавала його сільська рада. Колись я думав будувати там будинок, але така потреба відпала, бо вирішив будувати в іншому місці.

Олексій Муляренко запевняє, що жодних зв`язків наразі із власником земельної ділянки не має.

– Як оцінили, так і продали, – пояснює посадовець низьку ціну земельної ділянки і додає, що оголошення про продаж ніде не розміщував.

– Я через знайомих-знайомих-знайомих-знайомих (багаторазово повторює слово знайомих, щоб продемонструвати віддаленість зв`язків із покупцем) просто дав інформацію, що продаватиму земельну ділянку. І ця інформація знайшла мене, запропонували певну суму коштів. Тобто це знайомі дальніх знайомих.

Минає кілька місяців після продажу землі, і стає відомо, що невдовзі тут може вирости «кафе та будинок рибалки».

Щоб це стало можливим, нинішньому власнику Андрію Юхимцю потрібно змінити цільове призначення ділянки (кадастровий номер 5610100000:01:055:0112). З нинішнього «ведення особистого селянського господарства» на те, яке відповідає генплану Рівного«для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування (для будівництва та обслуговування кафе та будинку рибалки)».

З проханням змінити цільове призначення чоловік і звернувся у міську раду.

Власниця ще однієї ділянки поруч з Басовим Кутом (кадастровий номер 5610100000:01:055:0101, право власності зареєстроване ще у 2015-му році) Олена Прокопчук також хоче змінити призначення землі з «ведення особистого селянського господарства» на «будівництво та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування (для будівництва та обслуговування кафе та будинку рибалки)».

І пансіонат на додачу

Майже одночасно будувати та обслуговувати «об`єкти рекреаційного призначення» поруч з Басовим Кутом захотіла і власниця близько 22-х соток, які лежать неподалік згаданих вище ділянок. Наталія Юшчишина придбала тут ділянку (кадастровий номер 5610100000:01:055:0116) у травні цього року.

Під час засідання бюджетної комісії Рівнеради представник власниці розповів, що на цій ділянці хочуть збудувати пансіонат.

Ось які ділянки поруч з Басовим Кутом можуть стати найближчим часом забудованими. (Чорним кольором на схемі обведені ділянки, на які ще раніше «поклали око» і про які «Четверта влада» вже писала тут. Червоним кольором наведені ділянки, про які йде мова у цій статті – авт.).

Бюджетна комісія – проти

Двоє членів бюджетної комісії Рівнеради – депутати Рівнеради, члени фракції БПП Сергій Васильчук та Андрій Кузьмич проголосували на минулому тижні в підтримку цих проектів рішень. Однак їх голосів не вистачило, щоб бюджетна комісія Рівнеради підтримала проекти, бо четверо інших членів були проти, один – утримався. Тож проекти рішень просто переходять на розгляд сесії.

Два з цих питань – щодо зміни цільового призначення ділянки Андрія Юхимця та Наталії Юшчишиної потрапили в перелік додаткових питань, які депутати запланували розглянути вже завтра, 19 жовтня, під час сесії Рівнеради.

Спочатку детальний план забудови та каналізація – тоді дозвіл

Член бюджетної комісії, депутат Рівнеради Олександр Довжаниця вважає, що наразі надавати дозвіл на зміну цільового призначення цих земельних ділянок – передчасно.

«Може хватить забудовувати прибережну захисну смугу до виготовлення детального плану забудови [Басового Кута] та паспорта водного обєкта з нанесенням в натурі меж, та облаштування берегової лінії басівкутського водосховища, про що було проголосовано депутатами. Разом з тим навіть збір даних для проектних робіт ще не розпочався», – обурюється Олександр Довжаниця на своїй фейсбук-сторінці.

– Ці всі забудови у водоохоронній зоні зменшують водозабір для озера, – вважає Олександр Довжаниця. – Без детального плану забудови (територій) побудують що схочуть, і поверхневі води, які весною фільтруються і наповнюють водопотік, підуть набагато брудніші. Упорядкували би прибережну смугу, відділили би межовими знаками, зробили доріжки тощо. Буде готовий детальний план територій, ливнева та каналізаційна системи, тоді можна було би давати дозвіл.

Нагадуємо, наразі в оренду під «рекреаційну» забудову Рівнерада хоче віддати 20 гектарів землі на Костромській. За подібною схемою планували висотки поруч з Басовим Кутом. Практика використання рекреаційної землі свідчить, що у громади недостатньо механізмів, щоб захистити її суто рекреаційне призначення.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте