Рівняни вимагають не віддавати розслідування фальсифікації експерта у парку Слави в інше місто

Захищаючи у суді право забудовника-порушника на неіснуючу будівлю у парку Слави, представник забудовника Ярослав Тарновецький намагався переконати суд, що будівля на момент експертизи була, але її незаконно знесли. Очевидно, подібним аргументами схоче скористатися і експерт-фальсифікатор, коли його звинувачуватимуть у фальсифікації. На заваді цьому можуть стати свідчення рівнян і їх докази
Джерело
Фото з архіву

Розслідування фальсифікації експерта, через яку рівняни мало не втратили частину парку, можуть передати з Рівного до Хмельницького.

Рівняни, які вже понад три роки захищають парк Слави від захоплення, обурені: якщо справу розглядатимуть в іншому місті, залучити свідків у суд буде значно складніше. Як і їх відеодокази, які можуть бути корисними для доведення злочину.

Без цих свідчень та відеодоказів, обвинувачення у суді зрештою може зайти у глухий кут.

Про намір передати справу з Рівного у Хмельницький розповів на зустрічі з рівнянами заступник начальника поліції Рівненщини Олександр Панасюк.

Щоб поліція повністю виконала свою роботу, рівняни просять залишити розслідування у Рівному. Для цього підготували відкритий лист, який уже підписали 14 представників громадського сектору і медіа. Лист відкритий для подальшого підписання.

Текст звернення:

«Начальнику Головного управління Національної поліції в Рівненській області Самчуку В.П.

Начальнику Рівненського відділу поліції
ГУ НП в Рівненській області

п. Зелінському В.А.

Шановні Валерію Петровичу і Василю Артемовичу!

У провадженні Рівненського відділу поліції ГУ НП в Рівненській області знаходиться кримінальне провадження по факту постановлення неправдивого висновку експертом щодо наявності на Пагорбі Слави об’єкта незавершеного будівництва.

Мешканці міста Рівне вкрай стривожені тим, що досі причетні до таких протиправних дій особи не притягнуті до відповідальності. За цей час мешканці не раз зверталися до поліції з вимогою надати звіт щодо ходу розслідування та активізувати слідчі дії.

У нас є інформація про можливу передачу провадження до Хмельницького чи іншого територіального органу досудового розслідування.

Однак, оскільки місце вчинення кримінального правопорушення по факту незаконного захоплення землі на Пагорбі Слави знаходиться в місті Рівне, десятки свідків знаходяться в місті Рівне (до того ж свідки володіють відео-матеріалами, необхідними для слідства – на відео є докази, що жодної будівлі у парку Слави не було й у 2014-му році – і ще недопитані), то передача провадження лише на тій підставі, що експерт зареєстрований у Хмельницькій області є необґрунтованою.

Наголошуємо, що завдання кримінального провадження, встановлені статтею 2 Кримінального процесуального кодексу України, а саме забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини у зв’язку із також передачею не можуть бути досягнуті, а саме слідство буде неефективним.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об’єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Разом з тим, частина 6 статті 218 КПК України визначає, що слідчий, прокурор має право провадити слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії на території, яка знаходиться під юрисдикцією іншого органу досудового розслідування, або своєю постановою доручити їх проведення такому органу досудового розслідування, який зобов’язаний її виконати.

Таким чином, слідчі мають можливість вчиняти всі необхідні для них слідчі дії в межах Хмельницької області або доручити такі дії своїм колегам з іншої області. Однак, передавати кримінальне провадження до іншого органу досудового розслідування вже на цьому етапі і після стількох років роботи саме Вашого управління – неефективно і це лише ускладнить допити свідків та дослідження інших доказів і не сприятиме процесуальній економії часу і ресурсів.

З огляду на вищезазначене, просимо Вас:

1.      Не здійснювати передачу кримінального провадження до іншого органу досудового розслідування.

2.      Здійснити найближчим часом допити свідків та інші необхідні слідчі дії з тим, щоб забезпечити дотримання повного та швидкого розслідування кримінального провадження і передачі справи до суду.

Сподіваємося на Ваше розуміння та неухильне дотримання засад процесуального законодавства та захисту суспільних інтересів.»

Наразі відкрите звернення підписали:

Торбіч Володимир, директор ГО «АЖР «Четверта влада»

Торбіч Антоніна, виконавча директорка ГО «Рівненський прес-клуб»

Примак Віталій, голова ГО «Молодь-ДІЄ»

Клічук Святослав, керівник ГІ «За чесний тендер»

Герасимчук Світлана, керівниця медіагрупи Рівненського льонокомбінату

Мельничук Олександр, прес-секретар РОО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА»

Дюг Юрій, виконавчий директор ГО «Антикорупційний моніторинг»

Бондарчук Анатолій, Громадянська мережа ОПОРА

Токарський Андрій, голова РОО ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА»

Кантарія Зураб, член Правління Рівненського центру Соціального партнерства

Якимець Дмитро, голова ГО «Рівненський громадський контроль»

Пінчук Сергій , голова Коордради Ради реформ Рівного

Інна Мулявка, прес-секретарка ГО «Екоклуб»

Андрій Мартинюк, голова Ради ГО «Екоклуб»

Марія Сидорук, співзасновниця громадської ініціативи «Сад історій»

Оксана Майборода, співзасновниця громадської ініціативи «Сад історій» в Рівному

Інна Білецька, спецкореспондентка телеканалу «Інтер»

Гребенюк Олександр, керівник ГО «Самооборона Рівненщини»


Підписуйтеся на наші аккаунти у Facebook і Telegram

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте