Обіцяють оголосити підозру експерту, який сфальсифікував експертизу в рівненському парку

Рівняни прийшли під стіни поліції, щоб почути чому за три роки нікого не притягнули до відповідальності через захоплення рівненського парку

7-го листопада близько двох десятків рівнян прийшли під стіни поліції Рівненщини, щоб почути звіт про розслідування злочинів, пов`язаних із рівненським парком Слави.

Адже тут ще у 2014-му році спробували захопити шмат землі, а минулоріч сфальсифікували висновок експерта, щоб допомогти забудовнику-порушнику отримати цю землю вже «законним» шляхом.

На акцію прийшли близько двох десятків рівнян. Фото Юрія Дюга

До рівнян вийшов заступник начальника поліції Рівненщини Олександр Панасюк. Він нагадав, що в поліції розслідуються обидві справи. Щодо провадження по захопленню землі парку, яке розслідується ще з 2014-го року, жодних обіцянок щодо термінів розслідування правоохоронець не зміг дати.

Більш оптимістичні прогнози – щодо провадження по фальсифікації експерта. Тут Олександр Панасюк каже, що протягом найближчих двох тижнів планують оголосити експерту про підозру.

В чому проблема з розслідуванням проваджень – у відео без коментарів:

Організатор акції – неформальний, позаполітичний громадський рух «Захистимо Рівне». Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада» – постійна учасниця цього руху.

Передісторія

– Забудовник «Офіс-дизайн» (з орбіти «Набережного кварталу») отримав в оренду 8 соток землі у парку на Пагорбі слави (м. Рівне) під будівництво кафе. У 2014-му році він обгородив у 8 разів більшу ділянку і почав рити котлован під будівництво, за всіма ознаками, висотки . Причому не на тій ділянці, що у нього в оренді, а збоку. 

– Боротьба за парк об`єднала більше сотні рівнян, які зрештою звільнили свою землю. Цей парк став символом перемоги рівнян над зухвалістю забудовника та імпотенцією посадовців, які ігнорували проблему.

– Минуло три роки. Поліція не змогла притягнути ЖОДНОГО з причетних осіб до будь-якої відповідальності за руйнування парку та спробу захоплення землі 

– Забудовник, через сфальшовану експертизу, намагається отримати право на цю землю в суді, де бореться за права на неіснуючу будівлю .

–  Рівненська міська рада замовчує інформацію про цей суд і з тріском програє першу інстанцію. 

– Дізнавшись про це громадський рух «Захистимо Рівне» знаходить  експерта та допомагає Рівненській міській раді виграти апеляцію  і юридично довівши що ніякої будови тут нема.

– В апеляції суд вирішує провести виїзне засідання, теж не знаходить цієї будівлі і приймає рішення на користь рівнян . Але забудовник не здається і подає касацію.

– У Вищому госпсуді підбирається сумнівний склад колегії (за висновками Громадської ради доброчесності) .

– У касації забудовник просить просто відмінити апеляцію і залишити рішення першої судової інстанції в силі (яка базувалася на сфальшованій експертизі). Тобто просить визнати, що неіснуюча будівля існує.

– Головне управління поліції в Рівненській області підтверджує той факт, що експертиза була сфальсифікованою.

Якщо суд прийме таке рішення, крадіжка землі буде узаконена і відкриє «скриньку Пандори», створивши прецедент безкарної забудови рекреаційних зон Рівного, що може призвести до соціального вибуху з непрогнозованими наслідками.

Продовження: Вищий госпсуд відмовив рівненському забудовнику в узаконенні неіснуючої будівлі у парку Слави

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте