Невиконані обіцянки мера Рівного

Демотиватор з групи у соцмережі Фейсбук «Рівненщина політична»

Це п᾽ятий, останній матеріал із серії публікацій про п᾽ять основних, на думку редакції порталу «Четверта влада», кандидатів в нардепи по Рівному.

«Існує п᾽ять позицій, які є для мене особливо важливими, їх виконання я гарантую твердо і буду готовий звітувати по ним перед вами особисто» – це цитата з передвиборчої програми кандидата в мери Рівного у 2008 році Володимира Хомка.

Загалом програма включає 21 пункт, але за п᾽ять пан Хомко запевнив особливо. Все це зробити Володимир Хомко обіцяв за два роки, хоча знав, що вже почалася криза. З того часу пройшло чотири роки. Давайте поглянемо, що змінилося.

Публічно прозвітував Володимир Хомко вперше, після тиску депутатів від фракції «Свободи» у Рівнераді 6 січня 2012 року.

Ось тут повний відеозапис звіту міського голови Рівного Володимира Хомка 13.01.2012. А тут офіційний текст звіту.

На жаль, звіт не побудований за принципом: «ось що обіцяв, а ось що виконав». Перенасичений цифрами, які нічого не говорять пересічному читачу, хоча про дещо з обіцяного там згадується.

Портал «Четверта влада» проаналізував виконання п᾽яти головних обіцянок Володимира Хомка, даних рівнянам у 2008 році.

Відбулася спроба реформувати ЖКГ. Закрили два збиткових ЖКП. Почали працювати з ОСББ, але великих досягнень не сталось.

Місцева влада отримала судовий позов, після якого тільки зарухалась і в 2012 році привела комунальні тарифи у відповідність до вимог законодавства. А за час ігнорування законодавства про комунальні тарифи більше двох мільйонів стягнули комунальники з рівнян за неіснуючу послугу.

Частково час керівництва Рівним мера Хомка охоплює і проблема юридичної безграмотності ЖКП: Більше двох з половиною мільйонів гривень боргів комунальні підприємства не повернуть навіть через суд.

Про те, що припиняться відписки і зволікання, а головним пріоритетом стане уважне ставлення до людей. Відповіді на більшість інформаційних запитів даються без особливих проблем, принаймні редакції порталу «Четверта влада». Однак було чимало і грубих порушень:

Правда Громадська організація «Опора» з боєм домоглася від міського голови інформації про стан виконання виборчої програми: Інформація про стан виконання передвиборчої програми міського голови Рівного Володимира Хомка (2010)

Щодо того, що вдалося за чотири роки досягти з ремонтом доріг Володимир Хомко звітується:

Зокрема, у 2011 році завдяки підтримці обласної державної адміністрації і фаховому перерозподілу власних коштів вдалося значно поліпшити стан доріг міста.

Так, сумарно на капітальний ремонт автошляхів Рівного було спрямовано понад 16 756 000 гривень.

Завдяки цьому вдалося покращити якість дорожнього полотна на вулицях Київській, Білій, Черняка, Наливайка, Олени Теліги, Набережній, Іжакевича, Скляренка, Мельника, а також на ділянці вулиці Соборної (від вул. Дорошенка до вул. Коцюбинського) та частини вулиці Чорновола з облаштуванням там зупинок громадського транспорту.

Окрім того поточний та ямковий ремонт доріг виконано на 139 вулицях міста загальною площею 42,5 тисячі м2, а це ще понад 4,3 мільйона гривень.

У 2011 році в Рівному було встановлено 236 дорожніх знаків, нанесено тисячі метрів дорожньої розмітки, встановлено два нові світлофори, а 80 вже існуючих світлофорів обладнані звуковими системами.

А ще: Мер визнав – снігоочисна техніка в Рівному не справляється.

Цілодобової гарячої води протягом всього року як не було так і не має.

Хоча погодинно гаряча вода тривалий час подавалася і після закінчення опалювального сезону. А теплопостачальне підприємство так і не стало прибутковим і мер збирається його продати. А у 2012 році «Комуненергія» – один з найбільших боржників за сплатою податків – 7,5 мільйонів гривень боргу.

Це питання вирішувалось, попри обіцянки, невідкрито і кулуарно. Але ще досі до кінця не вирішене. Ось як вивчав проблему зі сміттям портал «Четверта влада»:

Сміттєсортувальний завод все ще будують, а сміття замість переробки спалюватимуть. Заведена на ринок Рівного компанія «Санком» когось дратує, когось влаштовує, але вона замінила сміттєві контейнери і показала, що з ринку сміття можна отримувати прибуток.

Навіть комунальне підприємство КАТП 1728, яке раніше займалось вивезенням сміття і було дотаційним тепер, за інформацією секретаря Рівнеради Андрія Грещука, рентабельне. Правда тепер сміттєві комунальники міста мають тільки чверть ринку.

Кулуарна роздача земельних ділянок, за принципом «ви підтримуєте наше питання, а ми ваше» так і триває. А також частина захопленої рівненської землі підприємцями так і перебуває у підприємців роками.

Ось що з приводу землі у Рівному писав портал «Четверта влада»:

А тут про хаотичну забудову Рівного:

І про помешкання «кожній родині»:

Практики житлово-будівельних кооперативів теж застосовано не було. 

Дітям не перестали продавати алкоголь і цигарки. Правда з алкоголем ситуація краща, але не завдяки меру, а завдяки серйозному збільшенню штрафів.

Ось як портал «Четверта влада» вивчав ситуацію з продажу алкоголю та сигарет дітям:

З ігровими автоматами була спроба боротись, але Володимир Хомко не проявляв у цьому великої активності. Цим займались кілька депутатів зі «Свободи» та «Батьківщини» і виключений з «Батьківщини» депутат Анатолій Чугуєвець.

Результат – майже всі точки ігрових автоматів під дахом правоохоронців працюють далі.

Ось що писав портал «Четверта влада» з приводу грального бізнесу в Рівному:

Муніципальна міліція так і не з᾽явилася. Не можна назвати міліцією 10 дружинників, які чергують біля базару.

Оцінки громадських експертів

А ось як діяльність міського голови оцінюють громадські експерти:

Результати експертного опитування «Діяльність міського голови Рівного протягом перших 100 днів» (тут йдеться про сто днів від нового терміну міського голови у 2010 році, хоча насправді на той час Володимир Хомко був міським головою вже два роки – авт.)

Участь у дослідженні взяли 32 місцевих експерти, зокрема, представники восьми неурядових громадських організацій, восьми ЗМІ, восьми бізнесових структур та вісім працівників освіти. Опитування проводилося шляхом анонімного анкетування.

Для тих, хто лінується читати резюме з цього опитування:

Неефективною діяльність міського голови у вирішенні проблем в гуманітарній сфері вважають 50% експертів, швидше ефективною – 31,3%, ефективною – 3,1% респондентів.

Труднощі із відповіддю на питання щодо ефективності вирішення проблем гуманітарної сфери виникли у 15,6% опитаних експертів. Усього відповіли: 32 експерти (100%).

В соціально-економічній сфері. 46,9% учасників дослідження вважають діяльність міського голови, протягом перших 100 днів роботи з моменту обрання, неефективною.

Швидше ефективною – 40,6%, ефективною - 3,1% учасників дослідження. Труднощі із відповіддю на питання щодо ефективності вирішення проблем у соціально-економічній сфері виникли у 9,4% респондентів. Усього відповіли: 32 експерти (100%).

Ось ще одне експертне опитування Громадської мережі «Опора» про роботу міської влади Рівного: Результати експертного опитування «Ефективність діяльності Рівненської міської влади»

Короткий зміст:

Результати опитування показали, що 37% експертів вважають дії влади у вирішенні проблем соціально-економічної сфери «скоріше не ефективними».

«Скоріше ефективними» дії влади вважають 33% експертів, «Ефективними» – 10%, «неефективними» – 7% учасників дослідження. Не змогли відповісти на це питання 13% респондентів.

До опитування також прикладається список експертів.

Діяльність Володимира Хомка також моніторив Громадський рух «Чесно». Знайшов три порушення критеріїв. Ось вони (щоб збільшити зображення, відкрийте його в новій вкладці):

Проблема лише в тому, що рух «Чесно» мав надати Володимиру Хомку можливість спростувати цю інформацію. Рівненський офіс руху намагався це зробити електронною поштою або на робочу адресу міського голови, та голова був у відпустці.

Домашньої електронки чи мобільного телефону рух «Чесно» не знайшов. Не знайшов (чи не шукав) також і домашньої поштової адреси Володимира Хомка (Рівне, 33010, вул. Неофіта Кибалюка, 5).

З огляду на вищенаведене, можна припустити, що Володимир Хомко й третини не виконає того, про що зараз обіцяє виборцям. Якщо зараз він головний господар міста і не виконує більшості своїх обіцянок, то у парламенті буде лише одним із 450.

До того ж і далі грається в таємничість і непрозорість:

Хомко приховує, з ким планує співпрацювати у парламенті, бо «нікому нічого не винен»,

«Батьківщина» допомагатиме Хомку зробити міським головою Рівного «регіонала»?

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте