Розвелося тут антикорупціонерів: чому рівненські нардепи хочуть е-декларування від громадських об`єднань

Шестеро нардепів з Рівненщини підтримали нові вимоги до е-декларування, які можуть суттєво перешкоджати діяльності антикорупційних громадських організацій та журналістів-викривачів корупції

Як уже повідомляла «Четверта влада», Верховна Рада України сьогодні ухвалила внесення змін до закону «Про запобігання корупції», чим зобов’язала подавати е-декларації представників громадських об`єднань.

Рівненські нардепи майже дружно підтримали запропоновані зміни, які вже охрестили диктаторськими.

Як пише Європейська правда,  відповідно до цієї ініціативи, особи, що надають антикорупційникам послуги харчування, прибирання офісу, або здають офіс в оренду (а також співробітники відповідних організацій) будуть зобов’язані подавати електронні декларації нарівні з держслужбовцями.

Представництво ЄС минулого року зробило окрему заяву, наголосивши, що електронне декларування має стосуватися виключно тих осіб, які є державними службовцями або виконують функції держави.

А лідер рок-гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук називає введення податкових E-декларацій для ЗМІ та ГО, і їх субпідрядників чистим цинізмом.

«Якщо в країні якісно запрацює незалежний антикорупційний суд, тоді ЗМІ не буде кому корумпувати. Ну а велика роль в створенні незалежного антикорупційного суду лежить якраз на прогресивних ГО. От вам і замкнене коло», – пише Вакарчук у своєму блозі на Українській правді.

Нагадуємо, ось результати голосування з цього приводу рівненських нардепів:

ПІБ народного депутата Політична сила Голос
Юрій Вознюк Фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» ЗА
Олександр Дехтярчук Фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» ЗА
Сергій Євтушок Фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"» Відсутній
Віталій Корчик Фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» ЗА
Андрій Лозовой Фракція Радикальної партії Олега Ляшка ЗА
Олег Осуховський Позафракійний, ВО «Свобода» Відсутній
Вадим Сидорчук Фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» ЗА
Василь Яніцький Фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» ЗА

А ось що з цього приводу думають самі народні депутати з Рівненщини, котрі підтримали ці зміни. Оскільки багато хто з них наголошує, що правки не стосуються журналістів, нагадуємо, що з цього приводу каже виконавча директорка ГО «Інституту масової інформації» Оксана Романюк.

Вона звертає увагу, що внесені зміни до законодавства в частині е-декларування також торкнуться журналістів:

«Тому що корупцію викривають і розслідування на цю тему пишуть здебільшого журналісти, які працюють в ГОшках – бюро журнрозслідувань взагалі всі є громадськими організаціями. Вони зареєстровані не як ЗМІ, а як неприбуткові громадські організації».

Народний депутат Вадим Сидорчук вважає, що задекларувати електронним чином свої статки для фізосіб не є проблемою. Водночас каже, що ця вимога не повинна стосуватися підрядників організацій.

Народний депутат Вадим Сидорчук вважає, що декларування – це легкий процес. Однак деталей проголосованих змін, котрі стосуються можливого декларування статів контрагентами організацій, поки не знає. Фото зі сторінки нардепа у Фейсбук.

– У нас зараз люстраторів та антикорупціонерів на квадратний метр більше, ніж... важко навіть сказати кого, – каже нардеп журналістці «Четвертої влади».

– Але дуже багато таких людей. Модний тренд такий пішов. Тож абсолютно нормальна позиція, якщо фінансова звітність таких людей, організацій буде під певним доглядом. Нема тут ніякого наступу на демократію.

Стаття 67-ма Конституції зобов'язує податкові видатки декларувати усіх громадян України.

Це буде в електронному вигляді для людей, які займають певні позиції, особливо я вважаю, це міста Києва стосується. У нас є антикорупціонери, які вплив мають більший, ніж конкретно взятий депутат Верховної Ради, на призначення тієї чи іншої посади.

– Кого маєте на увазі? – журналістка.

– Наприклад, з найвідоміших, [Віталій] Шабунін. Він однозначно користується великим впливом і фактчно не раз виступав із трибуни Верховної Ради щодо кадрових призначень.

– Так він давно вже оприлюднив свою декларацію.

– Тому я не бачу проблем, зважаючи на це, потратити, скажімо, годину часу, щоб заповнити електронну декларацію.

Стосовно підрядників, не готовий зараз відповідати. Якщо там дійсно є така ситуація, то вважаємо це неправильним. Потрібно вносити тоді зміни. Не думаю, що в цьому буде проблема, якщо дійсно таке є. Правки були з голосу, тож станом сьогодні на вечір ще не проаналізовані.

Депутат Андрій Лозовой, коментуючи журналістці Ользі Ферар для сайту ВСЕ, каже, що не бачить нічого страшного у поданні декларацій тими, хто отримує кошти з-закордону.

Андрій Лозовой хоче, щоб про кошти звітувалися отримувачі грантів. Фото з архіву

«В цілому підтримую. Декларації для журналістів – це дурниці. І тому добре, що це прибрали. А ті, хто отримує грантами колосальні кошти – хай звітують про це публічно. Якщо люди чесні і відкриті - чому бояться заповнювати е-декларації?» – коментує Андрій Лозовий.

Сайт «ВСЕ» зібрав коментарі з цього приводу ще двох нардепів, які голосували за зміни в законі. Народний обранець Олександр Дехтярчук, зокрема, розповів детально про більшість прийнятих правок.

Олександр Дехтярчук вважає, що правки жодним чином не зачепили працівників ЗМІ. Фото:politrada.com

«Найголовніше:

– звільнили від подання е-декларацій військовослужбовців виключно рядового та молодшого офіцерського складу. Бо у хлопців, які наразі в окопах захищають Незалежність, точно нема часу для отриманння електронного ключа і декларування.

– перенесли термін подання е-декларацій для тих, хто в цьому році подає її вперше. Шановні депутати сільських/районних/міських еtc рад, дерслужбовці, керівники вищих навчальних закладів! У Вас тепер час до 1 травня.

–  розширили категорію громадян, які підпадають під е-декларування: за рахунок кандидатів у депутати всіх рівнів, селищних голів та мерів міст; «забутих» категорій а-ля членів НКРЄ;

членів конкурсних кадрових комісій, наглядових/громадських рад при органах державної влади різного рівня, які беруть участь у підготовці кадрових питань та оцінці антикорупціних програм.

Тепер ми дали шанс всім їм бути чесними і прозорими не тільки на словах, але й на ділі. Жодних утисків, бо порядним остерігатися нема чого, але «псевдоактивістам-рєшалам» тепер буде скрутно.

– жодним чином не зачепили ЗМІ – на вчорашній фейк про «декларування журналістів» повелось, нажаль, багато громадян.

Бо, як і очікувалось, ця недолуга частина поправки була прибрана самим її автором. Тому працівників ЗМІ е-декларування не торкається. Турбує ситуація по громадських організаціях. Практика застосування покаже як саме можна буде вдосконалити нинішню норму,» – коментує Олександр Дехтярчук.

Юрій Вознюк вважає, що декларуватись варто усім.

Юрій Вознюк вважає, що прйняття закону є позитивним. Фото з особистої фейсбук-сторінки Юрія Вознюка

«1. ЗМІ, дійсно було виключено.

2. В ідеалі декларації мають подавати абсолютно усі громадяни і ми маємо до цього прийти. (Правда, не відомо скільки це займе часу).

3. Спираючись на 2-й пункт, прийняття закону є позитивом. Не можу зрозуміти обурення тих, кого цей закон зачепив. Якщо у вас все прозоро – подати декларацію не складає великих труднощів. Якщо ж є що приховувати – ну тоді є питання», – коментує Юрій Вознюк.

Віталій Корчик, який також підтримав згадані зміни, наразі не зміг пояснити причин своєї підтримки, бо був зайнятий. Пообіцяв зробити це пізніше. А Василь Яніцький поки не взяв слухавки.

Нагадаємо, «Четверта влада» вже писала про декларації усіх інших семи рівненських нардепів:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте