Як рух ЧЕСНО перевірив Віктора Матчука

Джерело
Фото з профілю Віктора Матчука у соцмережі Фейсбук

Це друга публікація із серії публікацій про п᾽ять основних, на думку редакції порталу «Четверта влада», кандидатів в нардепи по Рівному. Сьогодні будуть опубліковані ще інші.

То прозорі доходи чи ні

9 квітня 2012 року Рух ЧЕСНО письмово звернувся до народного депутата України Матчука Віктора Йосиповича з проханням надати копію його декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік.

Як стверджують представники руху – Віктор Матчук їм не відповів. В результаті його визнали порушником критерію доброчесності «Непрозорість задекларованих доходів та майна та їх невідповідність способу життя».

Ця інформація здивувала, оскільки, за перевіркою порталу «Четверта влада», Віктор Матчук публічно оприлюднює інформацію про доходи і майно щонайменше з 2005 року.

Він, на відміну від інших нардепів від Рівненщини, надавав декларацію різним громадським рухам, а у липні цього року звернувся до руху ЧЕСНО, з пропозицією проаналізувати і його діяльність. Також його декларація міститься на сайті ЦВК.

Портал «Четверта влада» запитав у Віктора Матчука чому він не надав декларацію руху ЧЕСНО.

– Вони посилаються на те, що я їм не надіслав декларації, – каже Віктор Матчук. – Але вони мені не надсилали жодного листа з проханням надати цю інформацію. Я з задоволенням надаю їх усім.

Регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО Віталій Примак розповів, що київський офіс руху ЧЕСНО двічі звернувся за електронними адресами депутатів з проханням надати декларації про доходи.

Відповіли близько третини депутатів, тому є підстави вважати, що депутати були поінформовані достатнім чином. Іншим чином на цьому етапі з депутатами не контактували.

Щодо пропозиції подати декларацію, вже на етапі надання права на спростування інформації, зібраної рухом ЧЕСНО, то, за словами помічника Віктора Матчука Зураба Кантарії, оскільки декларація вже з місяць була у відкритому доступі на сайті ЦВК, то додатково пересилати його представникам ЧЕСНО просто не вважали за доцільне.

Від «Четвертої влади»: Дійсно, а для чого рахуватися із «якимось громадським рухом», якщо вже відбувся десяток рекламних ефірів Віктора Матчука на найпопулярнішому місцевому телеканалі, та не один десяток ефірів на популярному місцевому радіо + газетні публікації – основну кількість електорату вже охопили.

Директор Благодійного фонду Віктора Матчука та його помічник Зураб Кантарія один з тих, хто популяризував рух ЧЕСНО

Картка не голосувала. Докази після виборів?

Порушення іншого критерію «Неособисте голосування в парламенті», який зафіксував рух ЧЕСНО, більш аргументоване.

«Він був відсутній на вечірньому пленарному засіданні парламенту 20 вересня 2011 року та вечірньому пленарному засіданні парламенту 3 листопада 2011 року, однак його картка для голосування використовувалась під час голосувань на цих засіданнях» – пишуть представники руху ЧЕСНО.

Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати, невідповідністю депутата критерію вважається навіть одноразове порушення ним принципу особистого голосування.

– А хто вам сказав, що я був відсутній? В такий спосіб вони дискредитують саму ідею руху ЧЕСНО. Тому що я був у залі, – пояснює Віктор Матчук порталу «Четверта влада».

– Те що я не розписався тих два дні у відомості, то можна забути розписатися у відомості. А жодного разу я свою картку нікому не віддавав. Вони (про рух Чесно – авт.) навіть не намагалися з’ясувати обставини, просто формально підійшли до цієї справи.

Подивилися, що немає підпису, а в той час моя картка голосувала. Я не був там, де ставлять підписи.

Після опрацювання всієї інформації, як запевняє місцевий координатор Віталій Примак, рівненський офіс руху «Чесно» звернувся до рівненських кандидатів з пропозицією надати докази для спростування інформації, якщо вона не відповідає дійсності.

– До кандидатів, які висувалися від партій, зверталися на офіси партій, до самовисуванців, якщо знали їх контакти – то інформували безпосередньо, – каже Віталій Примак.

– Для тих, чиїх контактів у відкритому доступі не було, інформували через розсилки у ЗМІ та оприлюдненням на своїх ресурсах. У випадку з Віктором Матчуком про можливість внести зміни в оприлюднені факти невідповідності критеріям «Чесно» повідомили помічника кандидата в депутати Зураба Кантарію.

Зураб Кантарія підтвердив факт отримання пропозиції виправити інформацію. Однак відео, яке би могло підтвердити присутність Віктора Матчука на вказаних засіданнях Верховної Ради, в час передвиборчої кампанії, за словами Зураба Кантарії, не встигли знайти.

Наразі – це слово Матчука проти доказів, знайдених рухом ЧЕСНО.

Портал «Четверта влада» поки що не встиг роздобути докази (фото чи відео із вказаних днів засідання Верховної Ради) з яких було б видно присутність Матчука на засіданнях.

Що там з Реноме-Євробуд?

На ще один важливий факт звернули увагу читачі порталу «Четверта влада».

Журналіст «Української правди» Мустафа Найєм у червні 2011 року оприлюднив на своєму блозі копію акту Львівського КРУ, де, зокрема, йдеться про те, що ТзОВ «Реноме-Євробуд» разом з іншим субпідрядником, завищив вартість будівельних робіт з будівництва школи в селі Богуші Березнівського району загалом на понад 240 тисяч гривень.

Частина акту Львівського КРУ, які виставив на блозі Мустафа Найєм

За словами Віктора Матчука, який має 41,19% акцій ПрАТ «Реноме», жодних офіційних звернень від КРУ або правоохоронців до фірми «Реноме-Євробуд» з приводу цієї інформації не надходило.

Для «Реноме-Євробуд» частину висновків фінансових ревізорів, котрі стосуються можливих порушень цією фірмою, надіслав генпідрядник, який виконував будівельні роботи у школі с. Богуш Березнівського району.

(«Реноме-Євробуд» в цих роботах виступав як субпідрядник. Генпідрядник – Березнівський «Райагробуд». Окрім «Реноме-Євробуд», субпідрядниками цих будівельних робіт були ще ряд фірм – авт.).

– Реноме в цьому акті згадується лише у двох місцях, – звертає увагу Віктор Матчук.

– В одному місці вони пишуть, що вартість фанери повинна була бути 150 гривень за квадратний метр, а «Реноме» закупило його по 79 гривень. Другий раз згадується «Реноме-Євробуд» з приводу влаштування дощатого покриття, яке привело до завищення вартості робіт на 20 198 гривень.

Частина сторінки акту КРУ, пересланого для «Реноме» генпідрядником, де йдеться про претензію до «Реноме» лише на 20 тисяч 198 гривень

Як розповіла генеральний директор «Реноме-Євробуд» Надія Гладкевич, на фірмі очікували, що будуть офіційні звернення з приводу цих можливих порушень.

Тому «Реноме-Євробуд» підготувала детальну відповідь з поясненням обраних нормативів, згідно яких велися роботи. З її слів, до фірми телефонували з прокуратури з цього приводу, однак після отриманих пояснень офіційних звернень більше не надходило.

– Є різні норми будівельних робіт, – пояснює Надія Гладкевич. – Для нового будівництва, для ремонтних робіт. Є ще норми проміжкові. У КРУ думали, що потрібно було застосовувати інші норми. Після пояснень прокуратурі, які саме норми ми застосовували і чому, жодних претензій до нас більше не було.

Щодо діяльності Благодійного фонду Віктора Матчука, то Віктор Матчук запевняє, що на час виборчої кампанії фонд призупинив надання благодійної допомоги, щоб його діяльність не сприйняли як підкуп виборців.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте