Перипетії навколо рівненського «Авангарду»: що сталося з проектом за півтора мільйони

Про здачу проекту реконструкції стадіону «Авангард» заявляли вже кілька разів. Втім зараз рівненські чиновники не знають, де перебуває документ, майже повністю оплачений за гроші з міського бюджету. Використане фото з проекту фірми «Артпростір»

Реконструкція рівненського стадіону «Авангард», яка може обійтися міському бюджету в понад 100 мільйонів, розпочнеться не скоро. Принаймні не у 2017-му, як планувала влада. Адже попри обіцянки і встановлені строки, проект реконстукції стадіону місто ще не отримало, чиновники почали хвилюватися і погрожувати штрафами фірмі, яка отримала за нього мільйон гривень. 

«Четверта влада» з`ясовувала де знаходиться проект реконструкції стадіону, чому проектант запізнився і зрештою коли можуть розпочатися роботи.

Прострочені дедлайни

Більше року тому міське управління капітального будівництва підписало договір з львівською фірмою «АртПростір» на виготовлення проекту реконструкції рівненського стадіону. Сума договору – 1 мільйон 490 тисяч 685 гривень.

Обирали виконавця робіт без тендеру, провели конкурс і визначили переможця, дослухавшись до рекомендацій робочої групи до якої входили, зокрема, депутати Олександр Нестерук, Галина Кульчинська, Віталій Павелків, а також президент народного клубу «Верес» Олексій Хахльов. Вибір цього підприємства пояснювали тим, що воно запропонувало підлаштувати стадіон не лише для футбольних матчів, а й для занять іншими видами спорту. Перевагою була причетність «АртПростору» до будівництва «Арени-Львів». 

Спочатку проект планували здати до грудня 2016-го, потім заявили, що зроблять все до лютого, втім дедлайни постійно переносили. У квітні цього року львів`яни продемонстрували свій доробок депутатам і журналістам, після чого знову вносили зміни.

Мер Рівного Володимир Хомко обговорював проект стадіону з гендиректором НК «Верес» Ігорем Дедишиним та головним архітектором фірми «АртПростір» Олексієм Олексюком. Рік тому вони домовилися здати проект до лютого 2017-го. Фото: НК «Верес»

Останню версію проекту, яку ми знайшли, у мережі опублікували у квітні. Стадіон матиме 13 тисяч 466 місць і 8 бігових доріжок. У відеопрезентації вказано вартість будівництва – 110 мільйонів гривень і триватиме воно з 2017 по 2019 роки. Щоправда у 2017-му роботи почати вже не можна. 

 «Пропала грамота»

З часу останньої презентації про стадіон неодноразово згадували у ЗМІ. Журналісти цікавилися коли розпочнуться роботи і чому досі немає довгожданного проекту. Мера ситуація дратувала, він стверджував, що бюджетні кошти розподіляють і не буде зрештою за що будувати стадіон. Фірма-проектант обіцяла що ось-ось здасть роботу.

Наприкінці вересня журналісти газети «Рівне вечірнє» з`ясовували де знаходиться проект реконструкції стадіону. У результаті ні УКБ, ні фірма «АртПростір», ані організація яка мала здійснювати експертизу («Укрдержбудекспертизі») відповісти на це питання не змогли. Попри те, що за проект уже заплатили 917 тисяч гривень з міського бюджету.

«Моїй злості немає меж»

До того як віддати готовий проект замовнику – тобто управлінню капітального будівництва, фірма-проектант «Артпростір» має замовити його експертизу і отримати позитивний висновок. Лише тоді чиновники можуть вивчити документи, провести тендер, обрати фірму, яка будуватиме все запроектоване. Це стандартна процедура, яка займає багато часу і очевидно, що цього року всі ці етапи пройти не вдасться.

Ще один нюанс – організацію, яка здійснюватиме експертизу, підприємство може обрати самостійно. Станом на 21 вересня  в «Укрдержбудекспертизі» заявили, що документів щодо «Авангарду» їм не надсилали – йдеться у публікації «Рівне вечірнє». Що змінилося з того часу? Міський голова Рівного Володиир Хомко, наприклад, вже готовий судитися. 

Володимир Хомко розізлився через те, що фірма-проектант прострочила всі терміни здачі проекту. Архівне фото

– Ми написали всі офіційні заяви, написали офіційний лист, що будемо розривати угоду, подавати в суд і так далі. В нас є підписана угоди і давно терміни вийшли, вони повинні представити нам проект. Моїй злості немає меж, тому що ми повелися на те, що ця організація була дотична до проектування «Арени Львів» і безумовно ми хотіли щось сучасніше. Але якби повернути час назад, знайшли б іншу організацію, – розповів Володимир Хомко журналістам телеканалу «РТБ».

Також мер повідомив, що підприємству вже нарахували пеню за невчасну здачу проекту. З цієї ситуації, зі слів міського голови, є два виходи – або суд і повернення міських коштів, або ж фірма повинна принести проект до кінця року. У будь якому разі втрачено багато часу. Володимир Хомко сказав, що особисто не спілкувався з представниками фірми, бо «бачити їх не хоче». Розмову з «АртПростором» мав начальник УКБ Сергій Кушнір

Сергій Кушнір каже, що УКБ давно мало отримати проект реконструкції стадіону. Фото зі сторінки Сергія Кушніра у Фейсбуці

 – Я їх попросив офіційно, а не усно надати документ в яку експертну організацію вони віддали, коли планують віддати проект для нас. Сказали, що надішлють... (...) З їхніх слів, в них були складнощі в розрахунках. Там щось з конструкціями і біговими доріжками, їх трохи відтягнуло в часі. Ми попросили це описати на папері і переслати нам. – розповідає начальник УКБ. – Претензію ми виставили. Чекаємо, якщо вони нам заплатять по претензії, лишиться вернути проект тільки. Бо якщо ми розриваємо договір – зупиняється виконання зобов’язань повністю. 

За словами Сергія Кушніра, «АртПростір» вже давно мав передати проект реконструкції, точної дати не пригадує, але припускає, що мало це статися в серпні чи вересні. Тепер же фірма повинна віддати готовий проект з пройденою експертизою, зі сплаченими штрафними санкціями до кінця року

– Тільки віддадуть нам проект на руки, пройде 2-3 тижні, підготується вся документація на тендер і буде оголошено тендер, – стверджує Сергій Кушнір. 

«Домовляєшся про одне, а виходить геть інакше»

Телефонуємо львів`янам. З нами спілкується представник підприємства «АртПростір, менеджер проекту реконструкції «Авангарду» Олексій Олексюк. Він здивований тим, що пишуть ЗМІ, каже, що від нас почув вперше припущення що «проект зник». Зі слів менеджера, документ проходить перевірку в  «Укрдержбудекспертизі» і за кілька тижнів будуть результати. Штрафи менеджера не лякають, каже, що цей момент ще обговорюватимуть з замовником проекту. 

За словами Олексія, спочатку здачу проекту відтермінували, бо організація мала багато зауважень після презентації. Вирішили збільшити кількість доріжок і всі коригування мали здійснити не переступаючи бюджет. 

Олексій Олексюк розповідає, що здачу проекту переносили через коригування. Фото сайту erve.ua

– Були додаткові домовленості, але ми не хотіли створювати ажіотажу з певних питань, – каже Олексій Олексюк. – Наступне, що нам затягнуло подачу замовнику, це те, що частина підрядних організацій, які ми взяли на проектування, вони були місцеві, рівненські, я не можу дослівно сказати, але були затримки з дотриманням тих умов, були затримки з певними рівнями погодження на місцевому рівні. Воно все відповідно відтягувалось і відтягувалося.

– І останнє, що нас відтягнуло – це питання експертизи. Тому що ми розглядали подачу основного проекту – комплексно на проходження експертизи, а згідно певних процедур, треба було спочатку пройти експертизу на розбиття черг, оскільки ми декларували, що в нас чотири черги, а тоді вже стоїть питання чи почергово подавати решту чи разом. Поки що ми розглядаємо комплексно – разом. Відповідно через ці моменти так вийшло. Домовляєшся про одне, а виходить геть інакше, – каже менеджер проекту. 

На наше прохання Олексій надав договір з експертною організацією «Укрдержбудекспертиза», підписаний лише третього жовтня (через два тижні після публікації про зниклий проект). Згідно договору, організація має провести експертизу проекту будівництва впродовж 30 днів і розпочне роботу після того як «АртПростір» перерахує їй 62 тисячі 785 гривень, в які оцінили вартість робіт. 

Наші джерела в «Укрдержбудекспертизі» стверджують, що робота над проектом ще не розпочалася, бо ані підписаного договору, ані коштів від підприємства «АртПростір» не надходило. 

– Вони до нас звернулися з проханням провести експертизу. Ми їм надіслали проект договору, підписаний і надрукований з нашої сторони. Ми ще не отримали договору. Поки не повернули, ми не робимо експертизу, – стверджує наше джерело. – Я вам про проект нічого просто не казатиму. Так, вони нам дали якусь документацію, яку ми не вивчали. Ніхто туди не ліз. Поки вони не заплатять, не розглядатимемо. Неодноразово були ситуації, коли замовники просять, а потім зникають. Ми не хочемо просто витрачати сили наших працівників. Може бути така ситуація, що вони договір не підпишуть, а в нас йдуть роботи.  

Олексій Олексюк каже, що фірма «Артпростір» отримала договір поштою позавчора, 9 жовтня. З його слів, зараз підписаний директором фірми Михайлом Біликом договір прямує поштою до Києва. Так і вирішується доля рівненського стадіону «Авангард».

Нагадаємо, точиться суперечка щодо доцільності будівництва стадіону за понад 100 мільйонів. Адже у цей час такі галузі як освіта, транспорт, медицина  залишаються недофінансованими.  

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте