Як виглядає мажорна частина берегу Басів кута: продовження (ФОТО, ВІДЕО)

Фото і відео Валерія Мартинюка
Джерело
«Четверта влада»

«Четверта влада», разом з ініціативною групою громадсько-активних рівнян, вивчає проблеми земельного ареалу навколо озера Басів кут, з метою запобігти подальшому захопленню земель, незаконному будівництву, та створенню навколо озера сучасної прогулянково-відпочинкової набережної.

Це друга публікація в новій серії матеріалів журналістського розслідування про використання і захоплення земель Рівного.

Дивіться першу публікацію за посиланням: Блиск і злидні прибережної зони рівненського Басів кута: початок (ФОТО, ВІДЕО)

Тож ми продовжуємо вивчати інший берег Басів кута з фото вулиці Озерної, на якому ми закінчили фотоогляд в першій публікації. Рухаємось від вулиці Басівкутської, проти годинникової стрілки і заходимо в умовно мажорний берег озера.

.

Нагадаємо, що Водний кодекс України, з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон передбачає виділення земельних ділянок під прибережні захисні смуги.

Для середніх річок, водосховищ на них (а Басів кут – це водосховище) та ставків площею більше 3 гектарів – 50 метрів. Це мала би бути земля громади міста, на якій не можна будуватись, садити городи, вести господарство тощо. Натомість частина цієї землі вже давно приватизована, а частина захоплена.

Давайте спробуємо уявити, що по берегу маю проходити пішохідна доріжка (2 метра) і велодоріжка (2 метра, а оптимально – 3 метри), а на окремих ділянках ще й дорога (3,5 метра, щоб могло проїхати пожежне авто). Виходить, що тільки для прогулянки чи пересування довколо озера потрібно мінімум 7,5 метрів.

А оскільки доріжку не збудуєш відразу біля кромки води, то ще потрібно кілька метрів відступити (а там де очерет, то й десятки метрів). Якщо ж вздовж доріжки поставити стовпи із освітленням і місцями лавки – це ще кілька метрів плюс. Додайте до цього дитячі ігрові майданчики, спортивні майданчики і майданчики для відпочинку дорослих, зелені насадження.

Тобто оптимально не менше 20-50 метрів від води мали би бути вільними для всієї цієї інфраструктури.

А як виглядає одна частина берегу озера насправді – можна подивитися в першій частині публікації, або в цьому 3-хвилинному відео:

А тепер погляньмо як виглядає інша частина берегу озера.

.

.

.

.

На першому плані вулиця Зелена, а за нею вулиця Прилужна.

.

.

Зверніть увагу скільки, приблизно метрів земельні ділянки від води.

.

.

.

.

.

.

.

Справа ще вулиця Прилужна, а прямо – вулиця Пасхальна. Паралельно Пасхальній – вулиця В’ячеслава Чорновола, а за нею новий мікрорайон – Південний. Про те, яку невирішену поки що загрозу несе забудова в тому мікрорайоні вулиці Чорновола і всім мешканцям між озером і вулицею – в наступному матеріалі.

.

Ці маєтки в прибрежній зоні належать одному з рівненських народних депутатів і його родині та бізнеспартнерам (про це детальніше в іншій публікації).

.

.

Детальніше про це будівництво читайте в окремому розслідуванні.

.

.

.

.

.

.

Що збираються побудувати тут читайте в публікації: Поряд з Басовим кутом в рекреації планують три будівлі. Рівняни хвилюються чи не виростуть тут «свічки».

.

Продовження буде.

Матеріал підготовлений та опублікований у рамках конкурсу антикорупційних грантів, оголошеного ГО "Інститут розвитку регіональної преси" за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте