Чому біля рівненського басівкутського пляжу може вирости багатоповерхівка

Ділянка, яку здали в оренду ще в 2005 році. Але знята земля із більшої площі.
Джерело
«Четверта влада»

Як ми уже повідомляли, «Четверта влада», разом з ініціативною групою громадсько-активних рівнян, вивчає земельні проблеми навколо озера Басів кут, з метою запобігти подальшому захопленню земель, незаконному будівництву, та сприяти створенню навколо озера сучасної прогулянково-відпочинкової набережної. І ось – перший результат. Знайшли незаконне будівництво в рекреаційній зоні на землі міста.

Депутат Рівнеради, геоінформатик Назарій Поліщук, передивляючись фоторепортаж про набережну, звернув увагу на фото, яке наразі використане як головне у цій публікації. Приблизно в тому місті де зараз котлован, знаходиться орендована в громади Рівного земельна ділянка площею неповних 9,5 соток.

Ділянка, згідно з Генпланом, лежить у рекреаційній зоні «Р-2». «Р-2 – зона природних ландшафтів. До зони входять парки, лісопарки, природні заповідники. Мета організації зони полягає в збереженні природних особливостей і ландшафтів та одночасно стимулює створення умов для відпочинку. Заходи повинні здійснюватися з мінімальним впливом на довкілля». 

Ще в 2005-му році міська рада віддала цю ділянку підприємиці Любові Скринник в оренду на 49 роківдля будівництва та обслуговування кафе.

З півроку тому заступник міського голови Віталій Герман розповідав, що підприємиця отримала містобудівні умови та обмеження щодо цього будівництва, а також подала декларацію про початок будівельних робіт. Тож, на перший погляд, будівництво тут легальне. Якби не як мінімум одне але. Назарій Поліщук (в минулому геодезист) виміряв розміри котловану (геодезичною мірною стрічкою) і з`ясував, що його приблизний розмір – 11,32 сотки. Тобто майже на 2 сотки більший, ніж орендована в громади Рівного ділянка. Глибина котловану – від 0,5 до 4-х метрів

– 1132 квадрати – це площа трьохпідїздної багатоповерхівки, – звертає увагу Назарій Поліщук на невідповідність задекларованих планів будівництва кафе до реальних замірів майбутньої споруди. – Паспорта будівництва біля котловану немає. А глибина така, що якби людина впала б туди, то самотужки, скоріше всього, не піднялася б.

На жаль, нам не вдалося поспілкуватися з підприємицею, яка орендує цю ділянку. Номери телефонів, вказані при реєстрації пов`язаних з нею підприємств, застарілі.

«Четверта влада» надіслала інформаційні запити, щоб з`ясувати яку саме площу майбутньої споруди задекларувала підприємиця, а також чи отримувала вона дозволи на зрізання дерев та знесення шару грунту в рекреаційній зоні.

Нагадуємо, у рекреаційній зоні поруч з Басовим кутом, щоправда, на приватній землі, планували зводити багатоповерхівки, під виглядом інтернату та «апарт-готелю». Також під виглядом спортивно-відпочинкового комплексу тут звели триповерхову будівлю, яка нагадує багатоквартирний будинок. А ще кілька років тому фірма з орбіти «Набережного кварталу» прихопила частину рекреаційної землі у парку Слави, під виглядом будівництва того ж таки кафе (завдяки рівнянам із громадського руху «Захистимо Рівне» та спроба захоплення виявилася провальною). Тільки нещодавно там почали, зусиллями громади, закопувати котлован.

Матеріал підготовлений та опублікований у рамках конкурсу антикорупційних грантів, оголошеного ГО "Інститут розвитку регіональної преси" за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте