Прокурорсько-чиновницька Санта-Барбара з Волині

Невдовзі після звільнення з правоохоронних органів досвідчений екс-прокурор Волинської області Андрій Гіль добудував розкішний маєток, на ділянці у майже півгектара, у селі Тарасове поблизу Луцька.

Його дочка та зять, які також працюють на держслужбі, в останні роки придбали кілька квартир, земельних ділянок та новеньких автівок бізнес-класу.

Як родина екс-прокурора могла дозволити собі такі дорогі придбання – досліджував Юрій Горбач для проекту «Слідство.Інфо».

Андрій Гіль – кар’єрний правоохоронець, в органах прокуратури працював з 1984 року до квітня 2014 року.

Починав із рядових прокурорських посад, деякий час працював у Генпрокуратурі, а з липня 2002 року обіймав керівні посади у прокуратурах Волинської, Тернопільської, Житомирської та Рівненської областей.

Прокурором Волинської області Андрій Гіль працював у 2003-2005 роках, а згодом у 2007-2011-му.

З 2011 до 2013 року працював заступником прокурора Рівненської області, а з листопада 2013 року і до звільнення з лав прокуратури у квітні 2014-го обіймав посаду заступника прокурора Волинської області.

Дружина екс-прокурора Тетяна Гіль з 2012 року працює в структурі управління Державної міграційної служби у Волинській області, а до того очолювала рекламний відділ в приватному підприємстві «Волиньавтомотосервіс».

Генеральним директором там був нині покійний відомий волинський бізнесмен Петро Гордійчук.

В міграційній службі Тетяна Гіль обіймає далеко не найвищі посади: спочатку головний спеціаліст відділу паспортної роботи, громадянства та реєстрації фізичних осіб, згодом стала займатися і питаннями громадян з окупованої території України.

Старша дочка подружжя Галина Терещук (Гіль) також пішла на державну роботу. Вже кілька років вона працює помічницею судді у Луцькому міськрайонному суді.

Разом з тим більше двох років жінка перебуває у декреті. Багато нинішніх суддів прийшли на свої посади саме завдяки досвіду роботи помічником вершителя правосуддя. Тож, очевидно, що і дочка екс-прокурора невдовзі може вдягнути чорну мантію.

А от зять Андрія Гіля, чоловік Галини, Юрій Терещук нещодавньо засвітився у затяжному скандалі, що розгорнувся на Волинській митниці.

Як відомо, у вересні минулого року він обійняв посаду заступника начальника Волинської митниці, а вже у квітні цього року між старими волинськими митниками і новопризначеним начальником із Чернігівщини Олександром Шавлаком виник конфлікт.

І хоча зять багаторічного прокурора заручився підтримкою та очолив профспілкову організацію Волинської митниці, зрештою, у вересні 2016 року Юрія Терещука таки звільнили.

Офіційною ж причиною звільнення стала ймовірна причетність Юрія Терещука до непересічної події: в березні цього року український кордон успішно минули 1,5 тонни бурштину вартістю близько 6 мільйонів євро.

Дороговартісний товар затримали польські митники.

Згодом митник оскаржив своє звільнення в суді, де з’ясувалося, що службове розслідування цього інциденту підтвердило, що Юрій Терещук не достатньо добре організував роботу управління боротьби з митними правопорушеннями.

Однак, це не стало на заваді для суду до поновлення зятя волинського екс-прокурора на посаді.

Якщо ж подивитися детальніше, то 32-річний митник за п’ять років збудував блискучу кар’єру.

У 2010 році він прийшов на митницю з управління містобудування та архітектури Володимира-Волинського.

Відтоді два роки пропрацював у структурі Ягодинської митниці, потім попрацював на митних постах «Устилуг» та «Ягодин», а вже у липні 2015-го повернувся працювати у структурі Волинської митниці.

Офіційна біографія Юрія Терещука

Однак робота в прокуратурі, Державній міграційній службі, митниці чи в суді не завадила родині Гілів купувати дорогу нерухомість та автомобілі. Складається враження, що із звільненням Андрія Гіля із лав прокуратури, життя в його родини лише налагодилось – бо статки помітно зросли.

Халявна квартира, маєток на півгектара і скуплена земля

Починалося все ще з початку двохтисячних.

У липні 2003 року сім’я тоді вже прокурора області Андрія Гіля безкоштовно отримала п’ятикімнатну квартиру площею 271,7 кв. м. у новобудові на вулиці Стрілецькій у Луцьку, а вже в грудні того ж року і приватизувала її.

Як уже писало Рівненське агентство журналістських розслідувань, у тому ж будинку отримали житло ще кілька інших високопоставлених правоохоронців і чиновників.

В додаток до п’ятикімнатної квартири йшов і гараж площею 22 кв. м.

Будинок на вулиці Стрілецькій у Луцьку, де Андрій Гіль разом із рядом інших колишніх чиновників і правоохоронців отримав безкоштовне житло

Через півтора року після звільнення із лав прокуратури Андрій Гіль офіційно добудував і подав декларацію про завершення будівництва свого маєтка у селі Тарасове під Луцьком.

Сам будинок загальною площею 621,5 кв. м. та господарські споруди розкинулися на ділянці площею понад 43 сотки. І земля, і будинок записані на дружину-чиновницю екс-прокурора.

Також на ділянці є баня з господарським приміщенням та гаражем, сарай, альтанка.

Будинок екс-прокурора розташований не на головній вулиці села Тарасове, однак до нього прокладена 200-метрова асфальтована дорога, чим не кожна вулиця села може похвалитися

Частину двору розкішного будинку екс-прокурора видно на фото молодшої доньки із соцмереж

Судячи із знімків «Google Earth» свій будинок сім’я Гілів почала будувати у 2009-2010 роках.

Станом на серпень 2011 року вже був зведений будинок і господарське приміщення.

За наступних три роки з’явилася решта господарських приміщень, паркан та облагороджене подвір’я. Тобто, починав будувати будинок правоохоронець будучи прокурором області, а закінчував уже разом із поверненням з Рівненщини.  

Стан будівництва будинку на знімках Google Maps за серпень 2011 року та жовтень 2014 року

Зрештою лише в жовтні 2015 року сім’я Гіля подала документи про завершення будівництва і оформила право власності на нерухомість.

Ріелторка Лариса Мусійчук, яку ми попросили оцінити прокурорське майно, каже, що зараз такий маєток можна продати за суму еквіваленту 17 мільйонам гривень.

Хоча таку нерухомість публічно на продаж навіть не виставляють.

– Від 80 до 100 тисяч доларів це тільки за земельну ділянку, – каже директорка «Волинського агентства нерухомості» Лариса Мусійчук.

– Паркан – один із найдорожчих, вартість я його точно не можу сказати, але вартість декількох квартир, може, в місті Луцьку. А будинок сам по собі, якщо він 600 квадратних метрів, по мінімуму начинка будинку, всі ті меблі, штори і тому подібне.

Загалом я би визначила в районі 500-700 тисяч доларів за таким розбігом як швидко він продаватиметься.

Ріелторка Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук каже, що маєток екс-прокурора можна продати за 500-700 тисяч доларів США

Тривале будівництво не завадило Гілям купувати іншу нерухомість, автівки і навіть зводити ще один маєток.

В грудні 2013 року дружина тоді вже заступника прокурора області, працівниця Державної міграційної служби Тетяна Гіль придбала земельну ділянку площею 15 соток у селі Милуші Луцького району. На цій ділянці поки немає ніяких споруд.

Ділянка дружини екс-прокурора у Милушах поки пустує

У серпні 2015 року цього разу уже Андрій Гіль купив земельну ділянку площею 18 соток у селі Лище Луцького району. Попереднім власником цієї землі був вже згаданий волинський бізнесмен Петро Гордійчук, у якого свого часу й працювала дружина екс-прокурора.

Земля Андрія Гіля в с. Лище по судсіству із сином голови Волинської ОДА Володимира Гунчика

– Близько тисячі доларів за сотку. Наскільки я зрозуміла, там такий комплекс, що вони не продають просто так там. Там якщо розходиться земля, то між своїми.

В межах кооперативу, в них мабуть і статут так виписаний, що без дозволу кооперативу не маєш права продати, – каже ріелторка Лариса Мусійчук про ймовірну ціну землі у селі Лище.

За кілька років екс-прокурор із дружиною встиг змінити і кілька авто.

Станом на 2011 рік у них були авто «Lexus RX-350» та «Honda Civic» 2008 року випусків. За 2012 рік останнє авто Гілі уже не декларують. А вже у 2015 році, приблизно через місяць після купівлі землі у селі Лище, Гілі купують і вже новіший «Lexus GX460» 2010 року випуску.

У своїй декларації про доходи Тетяна Гіль зазначає, що нова автівка вартує 621 тисячу 700 гривень.

Приблизно так виглядає «Lexus GX460» 2010 року випуску (ілюстраційне фото із www.wheelomania.com)

Крім того, родина Гілів уже давно володіє двома дачами на березі озера Світязь. Обидві вони розташовані в урочищі Ступа, що неподалік села Пульмо Шацького району, і відносяться до обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство».

«Садівниками» родина екс-прокурора стала не пізніше 2007 року, тобто коли Андрій Гіль обіймав посаду прокурора Волинської або Житомирської області.

Про це свідчить той факт, що Тетяна Гіль в травні 2007 року увійшла в склад засновників кооперативу «Садівниче товариство» разом із рядом інших відомих в області осіб. Серед засновників – власники земельних ділянок в кооперативі.

Обидві дачі розташовані на сусідніх ділянках площею по 7 соток, на них зведені невеличкі будиночки, альтанки.

Близько тисячі гривень платять власники кожної дачі кооперативу. До озера Світязь звідси близько 150 метрів

Одну ділянку за договором дарування у грудні 2013 року переоформили на вже заміжню дочку Галину Терещук, інша – із дачним будиночком на 70 кв. м. – продовжує залишатися записана на дружину екс-прокурора.

Цікаво, що обидві ділянки родина Гілів, швидше за все, саме купувала і це було у період коли Андрій Гіль був прокурором Волинської області, бо нікого із його сім’ї немає у списку осіб, яким надавалося право приватизації цієї землі.

Сім’я дочки: у помічниці судді з’явилися новенька «BMW X5» та дві квартири

Невдовзі після поверненням Андрія Гіля з Рівненщини на Волинь у листопаді 2013 року у його дочки Галини Терещук з’явилося дві квартири в новобудові. Право власності на обидві квартири було оформлено в один день – 26 грудня – і майже в один час.

Одна з них – однокімнатна квартира площею 36,9 кв. м. в самісінькому центрі Луцька на проспекті Волі, 4б. Цей будинок звели досить швидко: розпочали на початку 2012 року, а в жовтні 2013-го шестиповерхівку вже завершили. Друга однокімнатна квартира – цьому ж будинку, але дещо менша за площею: 34,3 кв. м.

Зараз квартири в цьому будинку оцінюють у мільйон гривень за кожну. Донька екс-прокурора має дві

– Це центр міста, самий центр, «центріше» не буває, плюс це невелика площа і будинок вважається елітним. На сьогоднішній день ринкова вартість, якби таку квартиру продати, тисяч 35-37 доларів. Може бути 40, якщо дуже хороший ремонт, – каже директорка агентства нерухомості Лариса Мусійчук.

А невдовзі у Галини Терещук з’явилася ще й новенька іномарка «BMW X5» 2013 року випуску. Її, якщо вірити декларації про майно і доходи помічниці судді, жінка придбала у 2014 році за 575 тисяч гривень (на той час це близько 65 тисяч доларів США, - авт.).

Однак, якщо вірити Реєстру транспортних засобів МВС, невдовзі Галина Терещук оновила автівку: в реєстрі вказана «BMW X5» 2014 року випуску і зареєстрована вона уже в червні цього року.

Так виглядає «BMW X5» (ілюстраційне фото із auto.ru)

Сваха на «BMW» і з новенькою квартирою

Офіційно у чоловіка Галини Терещук, митника із блискучою кар’єрою Юрія Терещука немає жодного авто. Всього то навського причіп «TA-HO» 2014 року випуску.

Можна припустити, що Галина та Юрій Терещук користуються одним «BMW X5», та й взагалі, яке авто може купити митник на 45-60 тисяч гривень зарплати у рік?

Інша справа матір митника Тетяна Терещук, яка не зобов’язана декларувати майно і доходи. Так, лише цього року, коли Юрій Терещук працював заступником начальника Волинської митниці, його матір придбала дві недешевих автівки.

У березні 2016 року Тетяна Терещук зареєструвала авто «Renault Scenic» 2011 року випуску, а вже у червні в неї з’явилася ще новенька «BMW 750LD» 2014 року випуску.

Приблизно так виглядає автопарк матері митника. Ілюстраційні фото із auto.ria.com

«Renault Scenic» 2011 року випуску в Україні оцінюють у 10-12 тисяч доларів США. А от інша іномарка Терещукам мала б обійтися значно дорожче. Ціни на «BMW 750LD» 2014 року випуску зараз починаються від 70 тисяч доларів США.

Ще одне авто «Fiat Ducato» 2008 року випуску у 2013 році було зареєстроване на батька митника Віктора Терещука.

Та дорогими іномарками все не закінчується. У 2011 році Тетяна Терещук придбала однокімнатну квартиру площею 51,6 кв. м. у новенькій багатоповерхівці на вулиці Франка, 44б. Будинок був зданий в експлуатацію в листопаді 2010 року.

Матір митника придбала квартиру в цій новобудові у Луцьку

Через два роки Тетяна Терещук робить ще кілька дорогих придбань.

У липні 2013 року вона купує земельну ділянку площею 12 соток у селі Боратин неподалік річки Стир поблизу Луцька, а в листопаді того ж року за договором купівлі-продажу вона отримує і земельну ділянку площею 9,11 соток з будинком на 61,9 кв. м. у Любомлі.

Зараз на цій ділянці уже немає ніякого будинку. Очевидно, там була ветха споруда, яку знесли після придбання землі і невдовзі тут може вирости нове помешкання.

Земля матері митника у Боратині під Луцьком та в Любомлі поки пустує

Вже цього року, напередодні придбання новенької «BMW 750LD» Тетяна Терещук обзавелася і ділянкою у селі Зміїнець знову ж таки поблизу Луцька.

Земля у цьому селі дорога, оскільки сам населений пункт є фактично передмістям Луцька. Тому за 24 сотки землі матері заступника начальника Волинської митниці довелося викласти чималу суму.

Ріелторка Лариса Мусійчук каже, що «коробка» будинку разом із землею в цій місцевості може коштувати 80 тисяч доларів. Тобто, більше двох мільйонів гривень.

Зараз на цій ділянці уже активно триває будівництво. Ймовірно, саме тут планує оселитися молоде подружжя помічниці судді та митника.

Будинок Терещуків у Зміїнці. Паркан вже майже завершений

Будівельники не хочуть спілкуватися з журналістами. 

– Знаємо, що тут митник будується. Так? – питаємо у будівельників.

– Ми не знаємо, хто він такий. Митник чи не митник… Чоловік.

– Юрій Вікторович, так?

– Ми ж його не перевіряли цього, диплома, б****, чи він там митник, чи він там що, чи тракторист.

– Ну Юрій Вікторович так?

– Не знаю.

– А часто він сюди приїжджає?

– Коли йому треба, тоді і приїжджає. Він нам не каже.

Про що говорять декларації

Щороку протягом останніх п’яти років прокурор Андрій Гіль разом із дружиною декларували від 450 до 760 тисяч гривень річного доходу.

Лише близько половини цієї суми складає зарплата.

Решта – дохід від продажу майна або «інші види доходів». Такі дані вказані у деклараціях про майно і доходи дружини екс-прокурора Тетяни Гіль за 2011-2015 роки.

Вид доходу

2011 р 2012 р 2013 р 2014 р 2015 р
Андрій Гіль Тетяна Гіль Андрій Гіль Тетяна Гіль Андрій Гіль Тетяна Гіль Андрій Гіль Тетяна Гіль Андрій Гіль Тетяна Гіль
Зарплата 321 335 грн. 75 356 грн. 233 595 грн. 54 464,90 грн. 289 399 грн. 26 916 грн. 735 801 грн. 27 706 грн. - 53 220,75 грн.
Дивіденди, проценти 12 458 грн. - - - - - - - - -
Інші види доходів 184 000 грн. 40 000 грн. 368 819 грн. - 147 000 грн. - - - - -
Дохід від відчуження рухомого і нерухомого майна - - - - - - - - - 258 500 грн.
Дохід від передачі в оренду майна - - - - - - - - - 1447,20 грн.
Загальна сума доходу 333 793 грн. 116 142 грн. 602 414 грн. 54 464,90 грн. 436 399 грн. 26 916 грн. 735 801 грн. 27 706 грн. 210 180 грн. 313 167,95 грн.
Сукупний сімейний дохід 449 935 грн. 656 878,90 грн. 463 315 грн. 763 507 грн. 523 347,95 грн.

Таблиця створена на основі даних з декларацій Тетяни Гіль за 2011, 2012, 2013, 2014 та 2015 роки

Також усі ці роки сім’я прокурора декларувала земельну ділянку у селі Тарасове, на якій і виріс згодом маєток, квартиру на 270 кв. м. і гараж у Луцьку та дачний будинок у селі Пульмо.

Серед транспортних засобів декларується вже згадані авто «Lexus RX-350» та «Honda Civic» 2008 року випусків, а пізніше – «Lexus GX460» 2010 року випуску придбане за суму, що прирівнюється до сімейного річного доходу Гілів у 621 тисячу гривень.

Згодом в декларації Тетяни Гіль з’являється і придбана у Милушах ділянка, і придбана ділянка в Лище, і добудований будинок в с. Тарасове, однак зникає з декларації ділянка, на якій виріс цей будинок.

Крім того, протягом останніх років Андрій Гіль декларує від 120 до 175 тисяч гривень заощаджень у банках.

Тим часом у Галини та Юрія Терещуків ситуація із доходами дещо гірша.

Помічниця судді за 2014 рік взагалі не отримувала зарплати, оскільки перебуває в декретній відпустці, натомість отримала 403 тисячі гривень від продажу майна, понад 6 тисяч гривень дивідендів, процентів та майже 10 тисяч гривень інших видів доходів.

Митник Юрій Терещук задекларував 51 тисячу 511 гривень сукупного доходу, з яких майже 45 тисяч гривень склала зарплата, ще 6,5 тисяч гривень – матеріальна допомога.

Серед майна Терещуки задекларували земельну ділянку площею 15 соток та 7 соток під дачею у селі Пульмо, дві новенькі квартири в центрі Луцька, батьківську квартиру на вулиці Стрілецькій та гараж.

Серед транспорту – згадана «BMW X5» 2013 року випуску, придбана очевидно, що не без допомоги батьків за 575 тисяч гривень та легковий причіп.

Також в Галини Терещук за 2014 задекларовано понад 153 тисячі гривень заощаджень на рахунках у банках.

Декларації про майно і доходи Юрія Терещука за 2014 та 2015 роки

За 2015 рік доходи Терещуків не надто змінилися: Юрій Терещук заробив трохи більше 58 тисяч гривень у вигляді зарплати, а дружина в декреті – майже 14,5 тисяч гривень, більшу частину з яких склали проценти від вкладу у банку.

Проте, заощадження у банку Галини Терещук зросли до 236 тисяч 408 гривень.

Говорити про свої доходи і майно, пояснювати звідки у його батьків кошти на придбання нерухомості і автівок журналістам Юрій Терещук не захотів. 

– Не хоче мій довіритель наразі спілкуватися, – каже адвокат митника Наталія Андріяш.

– А чому?

– Не знаю, каже, що в нього після тих всіх подій, судових справ і так далі, стрес. Ще не оговтався. Ну, це я від себе жартую, але насправді, поки що він не готовий спілкуватися. Чому? Ну не можу пояснити. Така його позиція наразі.

Відпочинок прокурорсько-чиновницької сім’ї: сонячна Мальта і тепла Туреччина

Невисока зарплата дружини та прокурорська пенсія Андрія Гіля дозволяють родині протягом року відвідувати не найдешевші курорти Середземного моря.

Судячи із сторінок у соцмережах меншої 15-річної дочки Андрія і Тетяни Гілів Єви сім’я лише цього літа відвідала курорти в турецькій Анталії та на острові Мальта.

У червні Єва Гіль «зачекінилася» в п’ятизірковому готелі «Voyage Belek Resorts Golf & Spa» поблизу Анталії. Ціни на тури сюди починаються від 1,5 тисячі доларів, що в перерахуванні на гривні становить більшу половину річної зарплати Тетяни Гіль за 2015 рік.

А вже в серпні Єва Гіль «зачекінилася» на острові Мальта. Вартість туру на середземноморський острів в турагенціях починається від 500 доларів на особу.

Фото доньки екс-прокурора із турецького готелю. Джерело: vk.com
Ще одне фото доньки екс-прокурора – Мальта. Джерело: vk.com

No comments

Ніхто із сім`ї екс-прокурора Андрія Гіля з журналістами спілкуватися не захотів. Дружина екс-правоохоронця Тетяна Гіль навідріз відмовилася спілкуватися на тему майнових статків телефоном:

– А чому це ви маєте ставити мені питання? Я перепрошую, але я не бажаю. Моя декларація є, ви її бачите, цікаво Вам – розбирайтеся. А розмовляти з Вами я не маю бажання, – зазначила працівниця управління Державної міграційної служби у Волинській області Тетяна Гіль і поклала слухавку.

В управлінні міграційної служби Тетяна Гіль також не захотіла зустрічатися з журналістами, а в кабінет до неї не пускають. 

В Луцькому міськрайонному суді, де офіційно працевлаштована дочка Андрія Гіля Галина Терещук, відмовилися повідомляти контактний номер до помічниці судді, яка вже більше двох років перебуває в декретній відпустці.

– Вона на посаді помічника судді, але цей суддя у нас вже не працює. Він переведений до апеляційного суду. Це суддя Андрій Грушицький. Контакти – це персональні дані, я не можу їх надати, – зазначили в суді.

Суддя Андрій Грушицький один із тих, хто вдягнув мантію саме після отримання досвіду помічника судді.

Як пише «Волинське агентство розслідувань», дружина Андрія Грушицького займається приватною нотаріальною діяльністю, тесть – відомий на Волині адвокат Віталій Єлов, а теща Наталія Єлова – начальниця управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління Міндоходів у Волинській області.

Зрештою, телефоном вдалося порозмовляти із самим екс-прокурором Андрієм Гілем.

– По якій декларації шановний? Які питання? – питає екс-правоохоронець.

– Стосовно вашого будинку у селі Тарасове, – журналіст.

– Ну і що?

– За які кошти ви його збудували працюючи в прокуратурі?

– За кошти нормальні… За свої зароблені.

– А чому його записали на свою дружину тоді?

– Ну… я не хочу навіть з вами говорити. Юра, я ж вас знаю прекрасно, чого ви займаєтеся не тим, що треба? Хочете, поп’ю чаю з вами, поспілкуємося на різні теми.

– Ми наразі хочемо поспілкуватися от стосовно цієї теми. Звідки у вашої дочки з’явилися дві квартири, «BMW Х5».

– Будьте здорові. Все, я не хочу з вами говорити.

– Андрій Іванович, не уникайте, будь ласка, розмови.

– Хочете, я з вами чаю поп’ю з задоволенням.

– Ну якщо поспілкуватися…

– Відповідей. Ніяких там ці… я не буду давати. Ви шукаєте не там, хлопці.

– Нам часто кажуть, що шукаємо не там, але все таки цікавить звідки у вас майно і в вашої дочки, яка працює помічницею судді.

– Ну це таке…

– І в вашого зятя автомобіль «BMW» і інше майно.

– Ну і що? Не задавайте таких питань. Все, будьте здорові.

Рівненське агентство журналістських розслідувань готове поспілкуватися та оприлюднити пояснення родини Андрія Гіля щодо походження їхніх статків. 

Разом з тим ми звернулися до Національної агенції з питань запобігання корупції та Національного антикорупційного бюро. Якщо заможна родина колишнього прокурора не хоче пояснювати свої статки через журналістів громадянам, – можливо, пояснить їх правоохоронцям.


«Програма і публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Program undertaken with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте