Ганна Чайка про гроші, які взяла: «Я не можу пояснити вам затьмарення моїх мозгів»

Ганна Чайка
Джерело
«Четверта влада»

Жодних хабарів – просто подяка за допомогу людині. Та ще й під впливом неабияких сенсорних здібностей прохачки. Інакше свою поведінку обвинувачена у вимаганні й отриманні хабара головна лікарка пологового будинку Рівного Ганна Чайка пояснити не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістам не дозволили знімати ані Чайку, ані інших учасників судового процесу

Судовий процес у кримінальній справі за обвинуваченням головного лікаря пологового будинку Рівного Ганни Чайки у вимаганні та одержанні хабара добіг наступної стадії – оголошення матеріалів справи.

На черговому судовому засіданні у середу, 29 лютого, Ганна Чайка нарешті дала покази по справі. Таку тактику у судових слуханнях обрав її захист.

Ганна Чайка розпочала свою промову зі слів:

«Вину свою в інкримінованому мені злочині за ч. 3 статті 368 (одержання хабара в особливо великому розмірі поєднане з вимаганням, – авт.) повністю не визнаю, бо хабара не вимагала, і не отримувала».

За цим столом у залі суду невдовзі сяде Ганна Чайка зі своїм адвокатом під час судового засідання. Зверніть увагу, що мікрофони не підключені і технічний запис судових засідань не ведеться - в порушення законодавства України. Фото 4vlada.com

Даючи пояснення, яким чином півтори тисячі євро опинилися у неї на столі, обвинувачена зазначила, що ці кошти їй поклала на стіл медсестра Наталія, а вона (Ганна Чайка, – авт.) розцінила це як щиру людську подяку з боку жінки за розуміння її проблем та допомогу у працевлаштуванні, саме тому й не повернула їх.

Бо, мовляв, жінка зі сльозами на очах розповідала про свої сімейні проблеми, неможливість знайти роботу, а вона пішла їй назустріч, запропонувавши тимчасове місце акушерки в одному з відділень замість працівниці, яка пішла у декретну відпустку.

Скільки було коштів у конверті, не цікавилася, бо навіть не торкалася тих грошей, запевняла обвинувачена. Та й загалом, з її слів, хто би брав такі гроші – півтори тисячі євро – за працевлаштування на тимчасову роботу!

Водночас, Ганна Чайка кілька разів під час судового засідання наголошувала на тому, що вочевидь медсестра Наталія володіє якимись сенсорними здібностями, інакше, мовляв, вона, Ганна Чайка, жорсткий і вольовий керівник, яка завжди чітко висловлюється, не може пояснити свою поведінку.

Зокрема, відповідаючи на запитання прокурора, навіщо ж узяла ці гроші, Ганна Чайка пояснила наступним чином:

– Я не можу пояснити вам затьмарення моїх мозгів. Наталія, однозначно для себе вважаю, що володіє сенсорними якостями, і вона таким чином могла впливати… Для мене не характерно, щоб я «мекала-бекала», як це записано на диктофоні. Я завжди чітко говорю, і це може підтвердити кожен працівник.

Зі слів Ганни Чайки, вона не мала на меті привласнити ці кошти, а хотіла використати їх на ремонт цоколя пологового будинку, оскільки заклад якраз готувався до 20-річчя відкриття.

Під час оголошення матеріалів справи у частині диктофонних записів розмов, які буцімто відбувалися між Ганною Чайкою та медсестрою Наталією, де перша вимагала у другої кошти, адвокат підсудної Олександр Журавльов, посилаючись на низку нормативних документів та рішення Конституційного Суду, просив суд не досліджувати ці документи, оскільки обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

Адвокат мав на увазі, що Наталія, здійснюючи диктофонні записи, не була особою, уповноваженою на оперативно-розшукову діяльність. Тому, мовляв, ці докази є недопустимими, і просив суд не спиратися на них і не оголошувати.

Однак суддя ухвалила рішення оголосити матеріали з диктофонних записів. Записи здійснювала медсестра Наталія, як вона сама пояснила раніше в суді, коли зрозуміла, що Ганна Чайка вимагає від неї хабар за працевлаштування.

Зі свого боку, Ганна Чайка назвала деякі фрагменти із запису, розшифровку яких оголошувала суддя, змонтованими й відмовилася визнати, що це її голос на плівці.

Зокрема, щодо приналежності їй вислову: «Ну Ви ж понімаєтє, що це буде півтори тисячі євро?».

На що медсестра Наталія відповіла: «Мене устраіває, я думала, що буде десь біля 2-х…».

Щодо цього діалогу, то Ганна Чайка спочатку пояснювала, що мовляв, вони говорили з Наталією про її заробітки у Португалії, коли вона туди їздила.

Потім – що це була розмова про те, скільки зможе заробити у пологовому Наталія на посаді акушерки.

Те, що це була розмова саме про хабар за працевлаштування, Ганна Чайка категорично заперечувала. Вона також заперечувала, що казала Наталії, що не влаштує її на роботу, поки та не здасть півтори тисячі євро.

Водночас, не визнаючи своєї вини у здійсненні інкримінованого їй злочину, Ганна Чайка заявила дослівно наступне:

– За 35 років праці я прийняла понад 10 тисяч новонароджених, не раз рятувала породіль, і кров здавала, і завжди, не зважаючи на свій стан здоров’я, за будь-якої пори приїжджала до пологового. Обідно, і шкода, і стидно… не один раз нагороджувалася грамотами й відзнаками і міської ради, і обласної адміністрації, міністерства…

Але це не може служити виправданням мого поступку. Прошу суд зважити на моє щире каяття і на те, що я не збиралася привласнювати ці гроші для свого власного збагачення… І соромно, що свій трудовий шлях, яким я гордилася, мені приходиться закінчувати в…

У чому ж тоді кається головний лікар пологового, якщо вини своєї не визнає?

Суддя, оголосивши перший том матеріалів справи, оголосила про перерву у судовому засіданні до п’ятниці, 2 березня.

А тим часом, як з’ясувалося у судовому засіданні, справа може набути неочікуваного повороту. Щодо понятих по справі Чайки ймовірно може бути порушено кримінальну справу.

Як пояснив журналістові інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» прокурор Сергій Ковальчук, який у суді підтримує державне обвинувачення, про це можна буде говорити після допиту в судовому засіданні слідчого по справі Чайки та вивчення інших матеріалів.

На запитання журналіста, у чому можуть обвинуватити понятих, Сергій Ковальчук зазначив, що у наданні завідомо неправдивих свідчень. 

Як раніше повідомлялося, у суді дівчата-поняті плуталися у свідченнях. То казали, що не пам’ятають, як усе відбувалося, то, що їм казали це говорити правоохоронці, а потім загалом, що не розуміють суті запитань.

ПОВНА СЕРІЯ МАТЕРІАЛІВ ПРО ЗАТРИМАННЯ І СУД НАД ГАННОЮ ЧАЙКОЮ:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте