«Кіно» про те, як затримували Ганну Чайку, показали у суді

Ганна Чайка
Джерело
«Четверта влада»

Щоправда, перегляду довелося чекати кілька годин, бо в міському суді Рівного, де 2-го березня тривало оголошення матеріалів справи за обвинуваченням головного лікаря пологового будинку Ганни Чайки у вимаганні та одержанні хабара, не виявилося техніки для перегляду відеокасет.

Аби залагодити проблему, в засіданні оголосили перерву до 14-ї години.

А перед тим суддя Наталія Кучина зачитала кілька документів із другого тому справи.

Зокрема, клопотання захисту щодо виключення з обвинувальної частини вимагання хабара, але в цьому було відмовлено. Також відмовлено у порушенні кримінальної справи за фактом провокації хабара щодо медсестри Наталії, яку просив порушити захист.

Серед оголошених на засіданні у п’ятницю, 2-го березня, матеріалів були й медичні висновки щодо стану здоров’я Ганни Чайки.

Суддя оприлюднила діагнози підсудної, зокрема гіпертонічну хворобу та онкозахворювання ІІ стадії. Журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» у перерві запитала адвоката підсудної Олександра Журавльова, чому захист не заперечував проти оприлюднення діагнозів, на що він відповів:

«Бо моя підзахисна не заперечувала».

Серед медичних документів було також оголошено медичні висновки, згідно з якими Ганні Чайці за показами належить пройти курс профілактичного лікування в онкологічному стаціонарі.

Учасники процесу також прослухали аудіозапис розмови, під час якої медсестра Наталія нібито передавала гроші Ганні Чайці.

Щоправда, якість диктофонного звукозапису була вкрай низькою – було чути лише малорозбірливі уривки фраз, на які накладалося голосне дирчання, а ще – звуки кроків у приміщенні.

О 14.00, після перерви, у засіданні почали переглядати відео матеріали, якими зафіксовано складання протоколу огляду місця події, тобто кабінету головного лікаря пологового будинку Ганни Чайки.

Камера в основному фіксувала обстановку кабінету та робочий стіл теперішньої підсудної, а також усі слідчі дії – вилучення грошей, документів, просвічування ультрафіолетом долонь Ганни Чайки та змиви з пальців рук.

Під час цих останніх дій, нашарувань, які б свідчили, що лікарка брала до рук саме мічені купюри, не виявлено. На це звернув увагу захист під час слухання.

Камера також показала на робочому столі лікарки під календарем купку купюр номіналом по 100 євро. Як потім показали на відео, їх було 15, тобто якраз півтори тисячі євро, на яких висвітлився напис «хабар».

Щоправда, захист звернув увагу суду на те, що біля місця де виявили ці купюри «крутився» один з міліціонерів, а також, що камера не показувала, чим займалися в кабінеті ще 5 працівників відділу Державної служби боротьби з економічними злочинами, які, зі слів підсудної, то виходили, то заходили.

Чи хотів цим самим захист натякнути на те, що міліціянти могли підкласти ці купюри, невідомо. Адвокат лише зазначив, що все озвучить у дебатах.

Однак на минулому судовому засіданні Ганна Чайка сама визнала, що гроші взяла, але назвала їх не хабарем, а подякою.

До речі, на відео Ганна Чайка геть не виглядала ані зляканою, ані спантеличеною. І навіть робила зауваження правоохоронцям, коли вони, на її думку, своїми діями порушували її права.

Саме на таких прорахунках правоохоронців, а їх, як видно з матеріалів справи, є чимало, вочевидь, й будуватиметься захист. Утім, як оцінить їх суд, хтозна…

У свою чергу, суддя Наталія Кучина запитала обвинувачувану, чи пояснили їй правоохоронці її статус, права та чи пред’явили постанову про порушення кримінальної справи під час складання протоколу про огляд місця події. Ганна Чайка відповіла, що ні.

Наступне відео, яке оглядали в засіданні – перший допит Ганни Чайки. Тут слідчий повідомив їй, що її допитують у якості підозрюваної за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України та роз’яснив її права.

Щоправда, вже після того, як почав власне допит.

На це знову звернула увагу суддя, уточнивши у підсудної, чи все це було зроблено до початку допиту, на що підсудна сказала, що ні. Далі з відео Ганна Чайка відмовилася відповідати на запитання слідчого, оскільки в неї не було адвоката.

На цьому «кіно» завершилося.

І в засіданні оголосили перерву до 11.00 суботи, 3-го березня. На це засідання викликали слідчого, який розслідував справу та одного з оперативних працівників.

ПОВНА СЕРІЯ МАТЕРІАЛІВ ПРО ЗАТРИМАННЯ І СУД НАД ГАННОЮ ЧАЙКОЮ:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте